KOORDINATOR POPISA STANOVNIŠTVA UPOZORAVA: ‘Bojim se da će rezultati pokazati upravo ono što su naši demografi upozoravali’

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Koordinator popisa stanovništva, Damir Plesac iz Državnog zavoda za statistiku govorio je za N1 o razlozima produljenja popisa.

Kako kaže, jedan dio popisivača je odustao i to je jedan od razloga produljenja popisa.

“Ono što je bitno kod svakog popisa to je, kad on krene, on se mora i završiti, a završi se kada se obiđu sve adrese. Mi do 29. listopada još nismo uspjeli obići sve adrese. Razlog je jasno zbog odustajanja popisivača, znali smo da će doći do toga i pripremili smo se na to, to se događalo i na prijašnjim popisivanjima”, rekao je Plesac.

Dodaje da za razliku od prijašnjeg popisa kada su imali dovoljan broj rezervnih popisivača, u ovom se ljudi nisu javljali za popisivače. Napominje kako i 8000 njih nije bilo dovoljno, a iznos koji popisivači dobivaju definiran je još 2019. godine.

“Morali smo čekati da se u nekim područjima završi popis, prvenstveno u Slavoniji kako bismo popisivače mogli prebaciti u Istru i završiti. Samo produženje ne poskupljuje znatno popis, samo za onaj dio gdje mi plaćamo popisivače da dođu iz jedne županije u drugu, da im osiguramo smještaj i put, ali sve ono dalje što zarade isto će zaraditi po učinkovitosti, tu neće biti znatnijeg poskupljenja”, kaže Plesac.



Smatra kako će popis završiti 14. studenog, a preliminarni rezultati će biti objavljeni sredinom siječnja.

“Bojim se da će rezultati popisa pokazati upravo ono što su naši demografi upozoravali godinama i po meni ne samo ovaj broj koji ćemo dobiti, broj stanovnika koji žive u RH, nego još bitnije je kasnije, kada ćemo imati potpune podatke, kada ćemo vidjeti dobnu strukturu, kada će vidjeti koliko imamo mladih do 15 godina, koliko aktivnih, a koliko starih ljudi. Tek tada ćemo biti svjesni tog razmjera demografske katastrofe”, zaključio je Plesac za N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI