KONTROVERZIJE OKO OPTUŽENIH I UHIĆENIH MINISTARA I DALJE TRESU HDZ! Nove teorije zavjere oko Davora Božinovića: Je li istina potpuno drugačija od ‘službene verzije’

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Već se neko vrijeme u javnom prostoru spekulira kako odnosi ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i premijera Andreja Plenkovića nisu najskladniji. Prema jednoj tezi iz vladajuće stranke, njih dvojica počela su se udaljavati nedugo nakon posljednjih parlamentarnih izbora, kada je Božinović pokušavao Plenkoviću objasniti kako za HDZ i za Vladu nije dobro to što se zbližio s Božidarom Kalmetom.

Tek što su se te trzavice primirile, u vladajućim redovima eskaliralo je nakon prozivki iz Europske komisije i raznih nevladinih organizacija koje su hrvatske pogranične policajce optuživale za nasilje nad migrantima. Dok je Božinović tijekom tih prozivki držao stranu kadrova kojima je kao ministar nadređen, Plenković je, strahujući od neulaska u Schengen, inzistirao na tome da se priklonimo tezama iz Europe te da se provede adekvatna istraga. Kako se tada nisu usuglasili, tako se navodno Božinović i predsjednik Vlade nisu uspjeli usuglasiti ni o kandidatima na lokalnim, ali ni na stranačkim izborima.

Da nešto ne štima u odnosima između Božinovića i Plenkovića, posumnjalo se i prije nekoliko tjedana, kada je premijer, kritizirajući istragu o navodnom terorističkom napadu na Banske dvore, prozvao MUP, SOA-u i Državno odvjetništvo, što je Božinović shvatio kao osobni Plenkovićev obračun s njim koji mu, za razliku od niza drugih savjetnika i suradnika, ne podilazi, nego mu promišljeno i kritički kaže što uistinu misli o određenoj tematici ili problematici. Kap koja je prelila čašu prema nekim tezama za Plenkovića su bile posljednje afere ministara, ali i uhićenje bivšeg ministra graditeljstva Darka Horvata. Premda je riječ o procesu u koji su uključeni Državno odvjetništvo i USKOK, u jednom dijelu HDZ-a uvjereni su da Božinović ima ogroman utjecaj na te dvije pravosudne institucije. S druge strane, jedna od zanimljivijih teza jest to da su glasine o sukobu između Plenkovića i Božinovića samo spin te da su ministar policije i predsjednik Vlade u vrlo dobrim odnosima.

Umjerena distanca

Glasine o sukobima idu im u prilog zato što Plenković preko tih glasina brani vlastiti imidž, dok je istovremeno Božinović i dalje na poziciji ministra unutarnjih poslova, ali i na poziciji prvog čovjeka Nacionalnog stožera zaduženog za suzbijanje pandemije koronavirusa. Dio HDZ-ovaca tvrdi da je Božinović premijerov operativac koji je za njega spreman primiti najteže udarce. Kada se kritizirao Stožer zbog suludih i suspektnih mjera, Božinović je bio taj koji se branio od novinarskih napada, umjesto da Plenković odgovori na pitanja o mjerama koje su naišle na kritike građana. Kada se govorilo o napadima graničnih policajaca na migrante, Božinović je bio taj koji je opet za Plenkovića nenametljivo primio udarce. Božinović je taj koji organizira zbrinjavanje ukrajinskih izbjeglica, ali i taj s kojim se, prema nekim tezama, iz vladajuće stranke premijer i dalje savjetuje u situacijama u kojima ne uspijeva samostalno pronaći rješenje.

Sagleda li se situacija u Vladi s distance, jasno je da uhićenja ne idu u prilog imidžu vladajućih, ali se, s druge strane, tim uhićenjima i aferama ministara Plenković uspio riješiti naslijeđenih kadrova te ugasiti desno krilo HDZ-a koje se nakon lokalnih izbora počelo buditi i kritizirati Plenkovića propitujući opet njegovo djelovanje i odluke koje se odnose na stranku. Ne bi bilo smisleno da Božinović istupi u javnost i stane u Plenkovićevu obranu, niti bi to bilo plodonosno, pa ga, prema jednoj od teza, premijer zato i drži tu gdje jest, na umjerenoj distanci, ali opet i na poziciji na kojoj u svakom trenutku može računati na njega. U kojoj mjeri Plenković može računati na Božinovića kada on po Zaprešiću ispija kave s Damirom Vanđelićem, menadžerom velikih političkih ambicija, pitaju se u drugom dijelu HDZ-a u kojem ne vjeruju u to da je ministar i danas u korektnim odnosima s Plenkovićem, posebice otkako je uhićen Horvat. No, isto tako, iz HDZ-a tvrde da je novi ministar graditeljstva Ivan Paladina izabran na prijedlog Olega Butkovića, kojega je podržao Davor Božinović.



Krug prijatelja

U kakvim je odnosima Plenković s Božinovićem, teško je dakle definirati na prvu, no zato gotovo svi u HDZ-u tvrde da je premijerova najveća prijateljica i najlojalnija suradnica ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, s kojom je predsjednik Vlade u prijateljskim odnosima bio i prije nego što je ušla u njegovu vladu. Oni koji poznaju odnose u HDZ-u kažu kako Plenković kolegicu Obuljen Koržinek smatra pristojnom i odmjerenom ženom koja u svojim televizijskim nastupima djeluje ozbiljno i argumentirano te kao osoba koja poznaje tematiku kojom se bavi.

Ministrica kulture, prema tvrdnjama onih koji je poznaju, nije nametljiva, a Plenković posebno kod nje cijeni to što je poslušna i spremna na suradnju, što odradi svaki zadatak koji dobije onako kako to Plenković od nje očekuje. Samim time ona jejedna od rijetkih članica Vlade čije ruke nisu vezane, pa u svom resoru nerijetko vuče poteze na svoju ruku bez konzultacija s Plenkovićem koji joj bezrezervno vjeruje. U tu skupinu rijetkih ministara od Plenkovićeva povjerenja ulazi i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, koju Plenković smatra svestranom stručnjakinjom. Da se pri sastavljanju Vlade pitalo samo Plenkovića, Brnjac bi vjerojatno danas vodila ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a jer na tom polju ima iskustva, ali kako je Plenković u to vrijeme bio prisiljen zadovoljiti velike apetite slavonskih HDZ-ovaca, tako je u tu fotelju upala mlada Nataša Tramišak, bliska suradnica župana Ivana Anušića. Kada se govori o onima s kojima Plenković prijateljuje i kojima vjeruje, tada na tu listu valja ubaciti i Branka Bačića koji je na sličan način bio odan i bivšem premijeru Ivi Sanaderu, koji je svoju karijeru neslavno skončao u Remetincu.

Sto dana

U krug ljudi od velikog Plenkovićeva povjerenja ulaze i njegov predstojnik Zvonimir Frka Petešić, njegova zamjenica Tena Mišetić, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić, ali i bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić, dok se premijer sve manje i sve rjeđe konzultira s doajenom hrvatske politike Vladimirom Šeksom koji se postupno povlači iz javnog prostora i uglavnom se okrenuo vlastitim knjigama koje intenzivno promovira. Na popisu kadrova od povjerenja nemoguće je ne spomenuti ministra branitelja i drugog čovjeka HDZ-a Tomu Medveda, a uz njih, premijer Plenković velike nade polaže u novog ministra graditeljstva, mladog menadžera Ivana Paladinu, kojega očekuje složen posao s obnovom potresom porušenih područja. Za pokretanje toga procesa Plenković mu je dao sto dana, no sve i da se u tih sto dana ništa značajno ne dogodi, Paladina je njegov kadar pa je malo vjerojatno da će se to na bilo koji način odraziti na njegovu novu političku karijeru. Sve dok je Plenković na vlasti, na svoju karijeru može računati i Obuljen Koržinek, a po svemu sudeći i ministar Božinović o kojem HDZ-om kruže različite teorije.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI