KONAČNO SU SE SJETILI: Plenković i Grlić Radman reagirali na činjenicu da Srbi uče djecu da hrvatski jezik ne postoji!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjeluje u utorak i srijedu na Forumu OECD-a u Parizu i obilježavanju 60. obljetnice osnutka organizacije.

Reagirao je i na ponašanje Srbije i vijest da Srbija u svom udžbeniku negira samo postojanje hrvatskog jezika, Grlić Radman je rekao da se radi o “doista sramotnom ponašanju srbijanskih vlasti”.

Odluka je to tamošnjeg Zavoda za unapređivanje obrazovanja i odgoja koji je odgovoran za školske programe, a stav da je hrvatski jezik zapravo srpski donio je tamošnji Odbor za standardizaciju srpskog jezika prema čijem naputku je ova skandalozna tvrdnja unesena u udžbenike.

U udžbeniku gramatike  skupine autora “S reči na dela” za učenike osmih razreda, navodi se da srpski, slovenski, makedonski i bugarski jezik pripadaju skupini južnoslavenskih jezika, a da “Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski“.

“Moram vam reći da je to doista sramotno ponašanje srbijanskih vlasti”, rekao je šef diplomacije.



Neshvatljivim smatra ponašanje zemlje koja je kandidat za članstvo u EU te koja uostalom krši međunarodni sporazum o pravima i zaštiti nacionalnih manjina iz 2004. čije je odredbe Hrvatska u potpunosti ispoštovala.

“To je izostanak poštovanja prema hrvatskoj zajednici koja je u Vojvodini snažna, jaka, bogata i koja je, ako gledamo povijesno, u Vojvodini autohtona (…) To nije samo nepriznavanje hrvatskog jezika već i krivotvorenje povijesti”, rekao je Grlić Radman, navodeću da se “tamo spominju srpski Dubrovnik i srpska Dalmacija”

“To je nečuveno i jednostavno ne možemo to razumjeti”, rekao je ministar.

Radi se, ponovio je,” o kroničnom izostanku poštovanja i poštivanja, poštovanja prema činjenici, prema međunarodnoj faktografiji Hrvatske kao članice Europske unije, zemlje koja doista podržava i stabilnost susjeda i koja svim zemljama zapadnog Balkana želi europsku perspektivu”.

“Činjenica da se dogodila fragmentacija na hrvatski i bunjevački jezik dokaz je tome da se srbijanska politika umiješala u pitanje identiteta Hrvata u Vojvodini”, istaknuo je Grlić Radman.

Po njegovim riječima, to traje već dulje vrijeme, a Hrvatska je djelovala kroz ministarstvo znanosti i obrazovanja i kroz diplomatsko predstavništvo te je također uputila i prosvjednu notu.

A nakon  stranaka parlamentarne većine premijer je također reagirao na negiranje hrvatskog jeziku u udžbenicima pisanim za osmaše u Srbije.

“To je sramotno je i nedopustivo”,  rekao je pa poručio da će to reći osobno srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.  Veleposlanstvo, ministarstvo vanjskih poslova i sve nadležne službe imaju jasnu zadaću da prosvjeduju prema institucijama Srbije”, naglasio je premijer Plenković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI