KONAČNO DOBRE VIJESTI ZA UMIROVLJENIKE: Otprilike 500.000 umirovljenika bit će u plusu, imat će trajni dodatak

Foto: Pixabay

Najavljena je mirovinska reforma pa se postavlja pitanje kome će ona najviše pogodovati? Saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja istaknuo je da će ona najviše koristiti srednjim obiteljskim mirovinama. No, u plusu je oko 500 tisuća umirovljenika koje reforma obuhvaća jer im se dodaci trajno ugrađuju u mirovine i godišnje se usklađuju dva puta.

“Umirovljenici trebaju shvatiti da to što radimo nije energetski dodatak, nije jednokratno, nego im se trajno, doživotno ugrađuje u mirovinu”, rekao je Hrelja u razgovoru za Hinu.

Bilo da se radi o 10 posto povećanja koeficijenta za izračun visine obiteljske mirovine, bilo o korištenju dijela obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu, što je novost, to će se isplaćivati svaki mjesec. Kada budu ugrađeni u mirovinu, ti dodaci se svakih šest mjeseci usklađuju i povećavaju.

“Najveću financijsku korist imat će srednje obiteljske mirovine između 2000 i 4000 kuna, dok su limitirane one najviše. Najniže su zaštićene jer ne mogu dobiti manje od propisanog, pa će neki dobiti malo više”, istaknuo je Hrelja.

Prosječna obiteljska mirovina iznosi oko 2500 kuna, a povećanje od 10 posto je 250 kuna, no ako osoba ostvari dodatak u vidu korištenja dijela obiteljske uz osobnu mirovinu, riječ je o, primjerice, 200 ili 600 kuna.Hrelja je pojasnio da “ako netko ostvari dodatak od 500 kuna, godišnje će imati 6000 kuna prihoda više”.

Dodatak od 250 kuna je 3000 kuna godišnje više, što je daleko više nego jednokratni dodatak od 600 kuna.

Prosječna najniža mirovina je oko 2000 kuna pa povećanje za 1,5 posto iznosi 30 kuna, što nije mnogo, ali postotak se polako diže, a dio od tih 287 tisuća umirovljenika bit će obuhvaćen i obiteljskim mirovinama.

Njima se obiteljska mirovina neće određivati od onoga što su uplatili, nego od mirovine uvećane za tih 1,5 posto.

Povećanje mirovinskog faktora za obiteljsku mirovinu za 10 posto ovisi o broju članova obitelji koji je koriste, a to se odnosi na djecu i roditelja. Djeca neće biti korisnici novog dodatka jer to mogu biti samo supružnici, ali i djeci pripada uvećanje koeficijenta.

Pojednostavljeno, ako se obiteljska mirovina od 3000 kuna dijeli na tri člana, obitelj dobiva 100 posto mirovine. Kad djeca odrastu i zaposle se, roditelj postaje jedini član obitelji koji koristi obiteljsku mirovinu i prelazi u prvu kategoriju i dobiva 77 posto u odnosu na sadašnjih 70.

Povećanje koeficijenata obuhvaća sve obiteljske mirovine, uključujući i povlaštene, nema iznimaka.

Govoreći o izračunu, Hrelja napominje kako se ne uzima vrijednost mirovine koja je bila u trenutku smrti supružnika, nego se njegova mirovina indeksira i dovodi na današnju razinu te se potom gleda što je isplativije za korisnika. Zato se sada ne može točno reći koliku će netko imati mirovinu od sljedeće godine.

Rasti će i maksimalan zbroj osobne i dijela obiteljske mirovine, koji je trenutno limitiran na 5850,40 kuna, a do stupanja zakona na snagu možda bude i više od 6000 kuna. To ovisi, kako je objašnjeno, ako će indeksacija iznositi pet posto.

Hrelja je najavio da će HZMO-u predložiti da umirovljenici naprave zahtjev da im se odmah izda rješenje na povoljnije pravo kako ne bi morali više puta dolaziti.

Pretpostavlja se da će zbog uvođenja korištenja osobne i dijela obiteljske mirovine doći do povećanja broja korisnika obiteljske mirovine, ali još se ne zna za koliko.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI