KONAČAN OPROŠTAJ S KRALJICOM ELIZABETOM II: Lijes s njezinim tijelom spušten u grobnicu u kapeli sv. Jurja u Windsoru

Foto: Guliver Image/Doug Peters

Dostojanstven je bio ispraćaj najdugovječnije vladarice u povijesti kraljice Elizabete II. Ujedinjeno Kraljevstvo se u ponedjeljak u Westminsterskoj opatiji oprostilo od svoje kraljice.

Nakon toga je povorka s lijesom stigla u Windsor gdje je održan još jedan obred u kapeli svetog Jurja. U ponedjeljak navečer održat će se pokop u krugu obitelji.

Na kraju još jednog misnog obreda, državna kruna, kugla i žezlo uklonjeni su s lijesa pokojne kraljice.

Bio je to jedan od najvažnijih trentutaka pun simbolike. Kraljičini rekviziti prolijeđeni su dekanu koji ih je pažljivo stavio na oltar. Bit će vraćeni u Londonski toranj.

Još jedan vrlo simboličan trenutak je onaj u kojem je kraljičin komornik barun Baron Parker ceremonijalno prelomio svoj službeni štapić i stavio ga na vrh kraljičinog lijesa.



Bivši šef MI5 imenovan je najvišim dužnosnikom u kućanstvu pokojne kraljice prošle godine.

Posao lorda komornika je organizacija događaja za monarha, ali i održavanje discipline među kraljevskim osobljem. Tanki bijeli štapić povijesno se koristio za “tapkanje” zaposlenika koji se nedolično ponašaju i kao upozorenje da poprave svoje ponašanje.

Nakon toga, lijes s tijelom kraljice Elizabete II. polako je spušten u grobnicu.

Posljednju tužaljku kojom se ispratila kraljica izveo je njezin osobni gajdaš.

Nakon svega, okupljeni su otpjevali himnu “Bože čuvaj kralja”.

Kralj Charles III. i njegova obitelj vratit će se u 19,30 u kapelu svetog Jurja. Kamera i novinara više neće biti i kraljičina obitelj će se na privatnoj ceremoniji oprostiti od kraljice.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI