KOMŠIĆ PONOVNO HUŠKAO NA MILANOVIĆA: ‘Opet nam vire preko ograde i hoće ponižavati’

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, usred predizborne kampanje pred izbore u BiH, zaoštrava retoriku i sije nove optužbe.

Naime, na predizbornom skupu u Olovu u središnjoj Bosni, Komšić se ponovno okomio na hrvatske političare, optuživši ih još jednom za miješanje u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine.

Tako je konstatirao kako hrvatski predsjednik Zoran Milanović “dobacuje preko ograde” i pokušava utjecati na situaciju u BiH, naglasivši kako mu takvo što “neće biti dopušteno”, a za isto je optužio i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Pred svojim simpatizerima Komšić je rekao: “Jučer Plenković, danas Milanović. Opet nam vire preko ograde, opet bi da uređuju po BiH, opet bi da upravljaju po BiH. Opet hoće ponižavati, pogotovo Milanović, pa priča. Pa hajde neka kroz Sarajevo prođe dvije tisuće Srba. Što ne bi prošlo? U čemu je problem?”

Na skorašnjim izborima Komšić će pokušati dobiti četvrti mandat u Predsjedništvu BiH, natječući se za predstavnika hrvatskog naroda.U izbornoj kampanji obilazi gotovo isključivo općine s bošnjačkom većinom, a pritom obećava kako će se, pobijedi li protukanidatkinju iz HDZ-a Borjanu Krišto, dosljedno zalagati za preustroj BiH u građansku državu.

“Sarajevom mogu šetati svi dobronamjerni ljudi, no pitanje je može li baš svatko prošetati bez problema Trgom bana Jelačića u Zagrebu”, podlo je poručio.

Čini se kako je Komšiću zasmetala Milanovićeva izjava od subote u kojoj je kritizirao oklijevanje visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene izbornog zakona BiH kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Domu naroda parlamenta Federacije BiH.

Hrvatski je predsjednik u subotu optužio Schmidta da je ustuknuo pred prosvjedima koje su bošnjačke i građanske stranke organizirale pred njegovim uredom u Sarajevu potkraj srpnja.

“Hajde neka dvije tisuće Srba ili Hrvata iz Mostara dođe u Sarajevo (prosvjedovati) pa da vidimo kako će proći”, kazao je Milanović.

Osim toga, iz Olova je Komšić poručio kako BiH nikada neće ući u Europsku uniju “bude li onakva kakvom je zamišljaju HDZ i Schmidt”.

Međutim, Milanović je u subotu nakon polaganja zakletve 20. naraštaja kadeta HVU “Dr. Franjo Tuđman”, među ostalim, upitao i zašto u EUFOR-u u Bosni i Hercegovini može sudjelovati Turska, koja nije članica Europske unije, a ne može Hrvatska koja jest.

“Vojnici Austrije su prisutni u BiH, Hrvatska nije, zato jer se to nekome ne sviđa? Meni se počelo sviđati da budemo. Tome se pruža organizirani otpor nekoliko država na čelu s Njemačkom, kao Hrvatska je opasnost za BiH”, kazao je.

Milanović je također znakovito poručio: “Tu (pokazavši rukom) su oficiri iz Bosne i Hercegovine, bošnjačke nacionalnosti, koji dolaze svake godine. Zašto onda dolaze u neprijateljsku zemlju? Zajednički Vlada RH i ja pokušavamo djelovati u Uniji da imamo pravo biti gdje hoćemo.”

“Znate tko je u Misiji Althea? Turska. Turska koja nije EU može, a Hrvatska ne može. Erdogan je bio moj drag gost i rekao je da treba ukinuti Dayton. I njegova vojska može biti u BiH. Događaju se veoma tupe i neobične stvari”, zaključio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI