KOMŠIĆ O ZAHTJEVIMA BiH PROTIH ZAPOVJEDNIKA: ‘Ne postoji niti jedan pravni osnov da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrene takve postupke’

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je komentirao je zahtjeve koji su iz BiH stigle za 14 ratnih zapovjednika iz akcije Bljesak.

“Prema mom mišljenju, ako se radi o operacijama Bljesak i Oluja, ne postoji niti jedan pravni osnov da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrene takve postupke. Jer, i ako postoji takvo kazneno djelo, ono nije počinjeno niti na teritoriju Bosne i Hercegovine niti nad državljanima Bosne i Hercegovine. Za takvo nešto može biti samo i isključivo nadležno Tužilaštvo Republike Hrvatske”, rekao je Komšić, javlja Klix.ba.

Dodaje da ako je u postupcima riječ o operacijama Maestral i Južni potez, koje su izvođene na teritoriju BiH, tada može postojati osnova za procesuiranje.

“Ako je riječ o ove dvije operacije, stvari stoje potpuno suprotno. Tužilaštvo ne samo da ima pravo na pokretanje takvih postupaka nego ima obavezu da procesuira sva krivična djela počinjena u tim operacijama”, smatra Komšić.

Podsjetimo, iz Bosne i Hercegovine su u Zagreb stigle “međunarodne zamolnice tužiteljstva Bosne i Hercegovine” koje se odnose na postupke protiv 14 hrvatskih ratnih zapovjednika za navodno počinjenje ratnih zločina tijekom Bljeska.



Državni tajnik u ministarstvu pravosuđa Josip Salapić potvrdio je primitak dokumenata.

Predsjednik Zoran Milanović je u nedjelju izjavio da je ovo “vrsta sabotaže” i “trovanje odnosa između dviju država”, a podsjetio je da je njegova Vlada, još 2015. godine, usvojila zaključak o nesuradnji u ovakvim slučajevima koji je još uvijek na snazi te da zapravo ne moramo odgovoriti.

Premijer Andrej Plenković je kazao kako ne može “prejudicirati što će se dogoditi, ali ono što može – u konačnici odbaciti sve to i riješiti problem.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI