Komadina: Bilo bi bolje zatvoriti noćne klubove i platiti poduzetnicima to što su zatvoreni, nego izgubiti mjesec dana turističke sezone

Goran Kovacic/PIXSELL

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je u ponedjeljak da je bolje bilo zatvoriti noćne klubove tijekom turističke sezone, a poduzetnike obeštetiti, nego izgubiti mjesec dana turističke sezone na konferenciji za novinare u Županijskoj upravi.

“Opći dojam je da je bolje bilo zatvoriti noćne klubove i platiti poduzetnicima to što su zatvoreni, nego izgubiti mjesec dana turističke sezone,“ rekao je naglasivši da je „Hrvatska krenula u crveno.“ Rekao je da se po pravilima EU ulazi u crvenu zonu kada je više od 40 oboljelih na 100 tisuća stanovnika, a da Hrvatska sada ima 58, dok je stanje u Primorsko-goranskoj dobro jer se broj oboljelih na 100 tisuća stanovnika kreće oko 20.

“No, zemlje EU su nas stavile na crvenu listu – Slovenija, Austrija i Italija, a Njemačka je prihvatila regionalni pristup,“ rekao je dodavši da su turistički rezultati u županiji još uvijek dobri te da je na 22. kolovoza bilo 73 posto gostiju u odnosu na isti dan lani te bi “to bilo i bolje da su mjere poduzete ranije.“ Prema podacima iz županijske uprave, do sada je u kolovozu ostvareno 71 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje lani, a u prvih 8 mjeseci bilo je 61 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje lani.

Stanje bolje zahvaljujući disciplini stanovništva i turista

“Kod nas je stanje još uvijek bolje zahvaljujući disciplini stanovništva i turista, ali i jakom zdravstvenom sustavu na čelu s županijskim nastavnim Zavodom za javno zdravstvo i Domom zdravlja te testiranju turista na otocima,“ ocijenio je.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o odlukama i mjerama nacionalnog stožera, Komadina je rekao da se očekuje da se razmotri početak školske godine. “Na nacionalnom stožeru je, po meni, glavna tema sljedeće – treba naći pravu mjeru između poduzetničkih i ljudskih prava i sloboda i prava na zdravlje, da se i jedno i drugo susretne u optimalnom načinu, je ovo dosad nije bilo tako.” Smatra da je “to čekanje i petljanje zapravo i uzrokovalo ovakav završetak, odnosno ovaj dio turističke sezone, probleme koje sada imamo, a nismo ih trebali imati.”, piše N1.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI