KOLUMBIJA DOBILA PRVOG LJEVIČARSKOG PREDSJEDNIKA: Evo za što se zalaže Gustavo Petro

Pixabay/Ilustracija

Kolumbija je u nedjelju dobila novog predsjednika. To je Gustavo Petro, prvi ljevičarski predsjednik Kolumbije koji je obećao ujediniti polariziranu zemlju u borbi protiv nejednakosti i klimatskih promjena. Uz to, zalaže se za postizanje mira s ljevičarskim pobunjenicima i kriminalnim skupinama.

Novi predsjednik inače je bivši član gerilske skupine M-19. Prisegu je položio pred predsjednikom Senata Royom Barrerasom u Bolivar Plazi u Bogoti u nedjelju poslijepodne, uz oko 100 tisuća uzvanika, uključujući španjolskog kralja Felipea VI., najmanje devet predsjednika zemalja Latinske Amerike i brojne ugledne Kolumbijce.

“Ne želim dvije zemlje, kao što ne želim ni dva društva. Želim jaku, pravednu i ujedinjenu Kolumbiju”, rekao je Petro u svom inauguracijskom govoru.

Dodao je da “izazovi i testovi koje imaju kao nacija zahtijevaju razdoblje jedinstva i temeljnog konsenzusa”.

Petro je obećao oživjeti mirovne pregovore s pobunjenicima Nacionalne oslobodilačke vojske (ELN) i primijeniti mirovni sporazum iz 2016. na bivše članove gerilske skupine FARC.Novi predsjednik obećao je i promjene u besplatnom javnom sveučilišnom obrazovanju i zdravstvu, te je izgradio široku kongresnu koaliciju ljevičarskih i centrističkih stranaka kako bi usvojile njegovu platformu.

Kolumbija je dobila i novu potpredsjednicu Franciu Marquez, aktivisticu za zaštitu okoliša i bivšu domaćicu, koja je prva afro-Kolumbijka na toj dužnosti.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI