KOLONA SJEĆANJA I SVETA MISA U ŠKABRNJI: Prisjećanje na jedan od najstrašnijih dana u novijoj hrvatskoj povijesti

Foto: Jure Miskovic / CROPIX

Osim Vukovara, i Škabrnja se u petak prisjeća svojih žrtava, mještana i branitelja ubijenih u velikosrpskoj agresiji.

Taj 18. studenoga prije 31 godinu bio je jedan od najstrašnijih u novijoj hrvatskoj povijesti. Srpske postrojbe su počinile masakr u Škabrnji. Bezumna razaranja i ubojstva izvršena su u tom mirnom ravnokotarskom mjestu, koje stoji uz bok simbolu hrvatskog stradanja – Vukovaru. Toga dana u Škabrnji je ubijeno 48 civila i 15 branitelja.

Pokolji i progoni nastavljeni su i sljedećih dana, a do oslobođenja u Oluji 1995., broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86.

Zločinačkim napadom je osobno zapovijedao Ratko Mladić. Nakon što su opustošili Škabrnju, cijeli su kraj minirali. Oni civili koji su bili pošteđeni kasnije su predani hrvatskoj strani u mjestu Pristeg, a muškarci su zatočeni u kninskim logorima te kasnije razmijenjeni.

U povodu sjećanja na žrtve Škabrnje, u petak je krenula Kolona sjećanja – mimohod do Spomen-obilježja masovne grobnice, gdje su uz članove obitelji poginulih branitelja i civila vijence položila službena izaslanstva.



U izaslanstvu Vlade su ministri Oleg Butković, Radovan Fuchs, Ivan Paladina i Davor Filipović. Misu za domovinu i poginule u župnoj Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodi nadbiskup zadarski Želimir Puljć.

U mimohodu će sudjelovati i predsjednik Zoran Milanović.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI