KOLONA S TIJELOM BIVŠEG PREMIJERA STIGLA U NJEGOVU REZIDENCIJU: Atentatoru prijeti smrtna kazna

screenshot

Bivši japanski premijer Shinzo Abe ubijen je u petak u atentatu, a u subotu je nastavljena kampanja uoči izbora za gornji dom parlamenta.

Podsjetimo, najdugovječnijeg japanskog premijera, dok je držao predizborni govor u gradu Nara, ubio je 41-godišnji muškarac, kojemu zbog toga prijeti i smrtna kazna, objavio je HRT.

Kolona s tijelom bivšeg premijera stigla je u njegovu rezidenciju u japanskoj prijestolnici. U zemlji u kojoj su atentati rijetkost, ovakav čin usred držanja predizbornog govora, mnogi nazivaju atentatom na demokraciju.

“Ovakvo nasilje nad slobodom govora tijekom predizborne kampanje je neoprostivo”, rekao je Yuki Hashimoto, stanovnik Nara.

“Mislila sam da mu se zdravlje popravilo i da bi se mogao na sljedećim izborima treći put kandidirati za premijera”, istaknula je Tatsuya Futami, stanovnica Nara.



Javnost se pita kako je moglo doći do atentata, uz vrlo stroge zakone o nošenju oružja. Je li osoba ranga bivšeg premijera imala adekvatno osiguranje i tko je odgovoran za ovu situaciju?

“Ne mogu poreći da je bilo problema sa sigurnosnim detaljima koji su doveli do ovako teškog ishoda. Policija mora razmotriti konkretne korake kako bi ojačala sigurnosne mjere ili ih barem preispitati”, rekao je Onizuka Tomoaki, šef policije.

Atentator je imao pištolj kućne izrade. Kako je rekao, vjerovao je da je bivši premijer povezan s organizacijom čije ime policija nije željela otkriti. Japanski mediji navode da je riječ o vjerskoj skupini koja je financijski uništila njegovu obitelj. Zato je pratio Abea tijekom predizborne kampanje i u drugim mjestima.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI