KOLINDA OTKRILA ŠTO MISLI O TOME DA BI MOGLA POSTATI ŠEFICA NATO-a: ‘Nisam iznenađena, ali sam uistinu počašćena’

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jedna je od najizglednijih kandidatkinja za nasljednicu glavnog tajnika NATO-a.

Kako kaže počašćena je time što je mediji spominju kao favoritkinju za nasljednicu Jensa Stoltenberga.

“Priznajem, nisam iznenađena, ali sam uistinu počašćena time što me se spominje u tako uglednom društvu za tu iznimno važnu dužnost. Uostalom, to je i svojevrsno priznanje i dodatna međunarodna potvrda za Hrvatsku. Reći bilo što više od toga u ovom trenutku bilo bi uistinu preuranjeno i krajnje neprofesionalno”, rekla je Kolinda za Jutarnji list.


Novinarima se javila iz Tokija, gdje je prisustvovala sjednici Međunarodnog olimpijskog odbora u čije je članstvo izabrana u srpnju prošle godine kao četvrta osoba iz Hrvatske i prva žena.

Upravo to što je žena navodi se kao jedan od argumenata za njezinu “nominaciju” za glavnu tajnicu NATO-a. Političari i analitičari ističu da je nakon 72 godine krajnje vrijeme da NATO imenuje prvu ženu na čelnu civilnu poziciju. Spekulira se i da bi, s obzirom na nastavak sučeljavanja s Rusijom, odabir nekoga iz istočne Europe poslao važan signal Moskvi.U tom se kontekstu uz Grabar Kitarović spominju bivša litavska predsjednica Dalia Grybauskaitė i aktualna predsjednica Estonije Kersti Kaljulaid.

Prednost Kolinde Grabar-Kitarović je njezina bogata biografija. Ona već ima iskustvo rada u NATO-u. Bila je pomoćnica glavnog tajnika za javnu diplomaciju od 2011. do 2014. godine, također prva žena na toj dužnosti. Neki spominju da je svoju karijeru gradila na konzervativnim političkim stajalištima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI