KOLAR O CENTRALIZACIJI BOLNICA: ‘Ne vidim razloga da država kao loš gospodar preuzme dobro poslujuće institucije’

Igor Kralj/PIXSELL

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar komentirao je postpotresnu obnovu u svojoj županiji i reformu zdravstva.

“Čuo sam se danas dvaput s Damirom Vanđelićem, kontaktirali smo 19 načelnika lokalne samouprave na kojima ima štete i dogovorili da jave adrese ljudima gdje se mogu dostavljati ispunjeni obrasci. Sve ćemo kao županija objediniti da bismo napravili procjenu koliko je zainteresiranih i koliko sredstava treba. Preko ureda u Krapini ćemo prikupiti sve dokumente i obrasce i proslijediti ih u Fond”, rekao je Kolar u Newsroomu N1.

“I ova obnova može ozbiljnije početi funkcionirati na proljeće”, dodao je.

Komentirao je nove nadopune Zakona o obnovi.

“Ima tu dobrih stvari. Prvo da ljudi neće morati participirati sa 20%. Riješen je problem nelegalnih objekata, to je dobro. Mogli bi još 12 objekata srušiti do kraja godine, a onda izmjenom Zakona imamo sve uvjete da u proljeće srušimo ostatak. Preko zime bi riješili dokumentaciju i onda bi odmah nakon rušenja krenuli u izgradnju tih 29 objekata”, rekao je.



Istaknuo je da nema informaciju o različitim cijenama uklanjanja objekata u Zagrebu i na Baniji, no da bi Stožer trebao imati tjednu koordinaciju da znaju što tko radi u svakom trenutku, u kakvom su stanju predmeti.

Komentirajući ideju da se županijske bolnice stave pod okrilje države, odnosno da se provede centralizacija zdravstvenog sustava, Kolar kaže:

“Kolega Čačić se slaže samo s centralizacijom općih bolnica jer zavodi za javno zdravstvo su primarna zdravstvena zaštita. Zašto se onda ne centraliziraju domovi zdravlja? Zato jer je to glupo. Zdravstveni sustav je u kolapsu jer njime upravljaju HZZO i Ministarstvo, pod broj dva nitko ne spori da treba reforma, ali smo uvjereni da će centralizacija biti samo korak prema ponoru, a ne rješavanju problema.

Do covida sve zdravstvene ustanove na području Krapinsko-zagorske županije poslovale su pozitivno. Pitanje je limita, kolektivnih ugovora i cijena zdravstvene usluge. Svi znaju koji dio sustava ne štima. Vlada donese odluku, poveća plaće djelatnicima u zdravstvu što su zaslužili sa 6%, a Vlada osigura sredstva za 2%. I tako u bolnici nastaje gubitak. Mi kao županija se ne možemo zadužiti za rješavanje likvidnosti, država može.”

“Ne vidim razlog da bi država, koja se pokazala loš gospodar, preuzela još naše institucije koje su pozitivne i koje su bolje poslovale”, dodao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI