KOJI JE STAV IZRAELA? Osudili pokolj u Buči, a otad šute

Foto: Hina/EPA/ABIR SULTAN / POOL

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell u ponedjeljak je izrekao kako Europska unija smatra ruske vlasti odgovornima za zvjerstva u ukrajinskim gradovima. O situaciji u Buči nisu se oglasili mađarski premijer Viktor Orban, kao ni Peking, Turska ili New Delhi.

Izraelski ambasador u Ukrajini Michael Brodsky na Twitteru je napisao kako je “duboko šokiran slikama iz Buče. Ubijanje civila ratni je zločin i ne može se opravdati”.

Međutim, od tada se iz Izraela nisu oglasili zbog odlučivanja unutar vladajuće političke zajednice što učiniti, prenosi Jutarnji list.

Vladajuća koalicija u Izraelu je šarolika, sklopljena je od stranaka s desna do lijeva kako bi se ostvario cilj rušenja s vlasti dugogodišnjeg premijera Benjamina Netanyahua. Ta je vlada prema ruskoj agresiji na Ukrajinu zauzela poziciju koju su židovski novinari definirali “poluneutralnošću”, o čemu je pisao Jutarnji list, što je posljedica nastojanja da se sačuvaju dobri odnosi s Moskvom, zbog uloge u susjednoj Siriji i Ukrajinom, u kojoj postoji relevantna židovska zajednica.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI