KOJE SU TEMELJNE PORUKE KRIMSKE PLATFORME? Kovačević: ‘Sakupile su se države koje pretpostavljaju da predstavljaju stranu pobjednice u ukrajinskom ratu’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Je li Hrvatskoj bila potrebna organizacija Krimske platforme i koje su temeljne poruke s tog samita, komentirali su za emisiju Hrvatskog radija “U mreži Prvog” analitičari Božo Kovačević, Marinko Ogorec i Branimir Vidmarović.

Razgovaralo se o tome koliko dugo može trajati konkretna financijska pomoć Europske unije Ukrajini, je li Hrvatska doista ključni američki saveznik te tko i pod kojim uvjetima može pokrenuti ozbiljne pregovore o miru.

“Kad se pročita završna deklaracija, onda je jasno da su se ovdje sakupile države koje pretpostavljaju da predstavljaju stranu pobjednice u ukrajinskom ratu i tu se jednostrano postavljaju uvjeti Rusiji koja će biti poražena strana. To može funkcionirati uz bezrezervnu podršku kakvu SAD sada daje. Ako dođe do promjena u Kongresu, vjerojatno je da će Biden biti suočen s poteškoćama, morat će više obrazlagati svoje odluke i stoga je faktor vremena sada izimno važan. Ako Rusija bude poražena prije predsjedničkih izbora u SAD-u onda je sasvim sigurno da će sve ovo što je u završnoj deklaraciji Krimske platforme iskazano biti i ostvareno”, rekao je bivši veleposlanik u Ruskoj federaciji Božo Kovačević.

Svoju ne pretjeranu optimističnost u vezi skorog završetka rata iznio je vojni analitičar Marinko Ogorec. Govorio je o tome kako nadolazeća zima ide u prilog Rusiji.

“Rusija još ima potencijala da dosta dugo vodi ovaj rat. Vidimo da je rat ušao u novu fazu koja se odražava na kompletno uništavanje ukrajinske kritične infrastrukture i stambenog fonda. Koji je cilj toga? Stvoriti predispozcije da ljudi budu bez struje, vode i mogućnosti boravka i života pred zimu. Cilj je napraviti novi izbjeglički val prema Europi i dodatno je destabilizirati”, naglasio je Ogorec.



Dodao je kako je Ukrajina do sada bila veliki izvoznik električne energije u Europsku uniju, a sada to više neće moći tako da je i to dodatni udar na energetske potencijale Europe.

O susretu njemačkog predsjednika Frank-Walter Steinmeier s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim govorio je vanjsko-politički analitičar Branimir Vidmarović.

On smatra da je taj susret signal da Njemačka u političkom smislu kompletno stoji iza Ukrajine. Ipak, rekao je kako stvari s Njemačkom i dalje nisu potpuno jasne.

Vidmarović je mišljenja da Njemačka još uvijek drži dualističku, svojevrsnu ziherašku poziciju iz nekih svojih unutarnjih razloga, a to je unutarnja energetska sigurnost i industrija.

“Njemačka, prema jednoj analizi, drži tu poziciju da s jedne strane želi pomoći Ukrajini i odmaknuti se od Rusije, a s druge strane gleda u smjeru SAD-a. Njemačka ne želi u potpunosti pokvariti odnose s Rusijom, želi zadržati gospodarsku poveznicu za ubuduće, a s druge strane sluša poruke iz Washingtona i to joj stvara probleme”, naglasio je.

Na kraju je zaključio kako je Njemačka prekrupna zemlja da bi odabrala samo jednu stranu i kompletno odrezala kanale za obnovu gospodarskih kontakata u budućnosti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI