KOGA ĆE IZABRATI? Sadašnji je završio iza rešetaka, na natječaj za novog ravnatelja HRT-a stiglo 15-ak prijava

hrt.hr

Zbog toga što je višegodišnji glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić završio u istražnom zatvoru, raspisan je natječaj za novog ravnatelja.

Večernji list je neslužbeno saznao da je pristiglo 15-ak prijava. Na HRT-u se priča da su se na natječaj javili glumica Anja Šovagović Despot, Robert Šveb (bivši ravnatelj HTV-a), Krešo Ćosić, Ivo Kujundžić (urednik programa za Hrvate izvan Hrvatske), Josip Krželj (s Radio Splita), Anita Šimić Bitunjac, Gordana Grandov (bivša rukovoditeljica financija HRT-a), Dražen Rajković (bivši član Nadzornog odbora HRT-a) te Željko Valentić (bivši urednik i novinar Večernjeg lista).

Čelnik Nadzornog odbora HRT-a Mladen Čutura nije želio govoriti o imenima, ali je pojasnio koja je daljnja procedura.

“Nadzorni odbor HRT-a na svojoj će sjednici u srijedu 14. rujna otvoriti sve prijave pristigle na natječaj i provjeriti ispunjavaju li svi prijavljeni uvjete natječaja. Kada to utvrdimo, Nadzorni odbor prijave samo onih koji zadovoljavaju sve uvjete natječaja šalje saborskom Odboru za informiranje, informatizaciju i medije. Time ćemo mi iz Nadzorni odbor svoj posao odraditi, a dalje sve na sebe preuzima saborski Odbor koji onda poziva svakog kandidata i kandidatkinju koji je zadovoljio uvjete natječaja na intervju te na kraju jednog ili jednu od njih predlaže Saboru na imenovanje. Potom se zastupnici i zastupnice glasanjem izjašnjavaju o tome predloženom kandidatu ili kandidatkinji”, opisao je Čutura.

Anja Šovagović Despot je za Večernji list potvrdila da se kandidirala, ali nije htjela davati izjave. Isto je rekao i Ivo Kujundžić. Dražen Rajković bio je nešto rječitiji.



“Javio sam se smatrajući da dostignutom razinom znanja, obrazovanja, sposobnosti i iskustva stečenog tijekom dosadašnje karijere novinara, urednika, ekonomista, menadžera i člana nadzornih tijela u medijskim i drugim poslovnim sustavima te s istaknutom ulogom u zalaganju za slobodu javne riječi i borbi protiv korupcije u Hrvatskoj, pripadam u neveliki krug stručnjaka koji znaju, žele i mogu preobraziti HRT u odgovoran, učinkovit i kvalitetan javni servis”, rekao je Rajković.

Željko Valentić kaže da se na natječaj javio jer želi da HRT napokon postane javni servis, što smatra, dosad nije bio.

“Najbolji dokaz za to jest i činjenica da je HRT vijest o uhićenju, pritvaranju i optužbama za sumnju u korupciju svog glavnog ravnatelja objavio tek u sredini Dnevnika, a ne na početku, čime je tu vijest više skrivao nego otkrivao i istraživao”, rekao je Valentić za Večernji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI