KLIMATOLOG O PODIZANJU JADRANA: Mogao bi narasti za pola metra, dolina Neretve će završiti pod morem

Wikimedia Commons

Odbor za klimu Ujedinjenih naroda objavio je pesimistično upozorenje u dramatičnom tonu o klimatskim promjenama.

“Ovo više nisu klimatske promjene, ovo je klimatski kaos. Svijet je blizu scenarija bez povratka, a za to je kriv isključivo – čovjek”, stoji u priopćenju.

Izvješće se temelji na više od 14 tisuća znanstvenih studija. Upozorenje su opisali kao crveno upozorenje.

O klimatskim promjena za RTL je govorila Lidija Srnec s Odjela za praćenje klimatskih promjena i biometeorologiju pri Državnom hidrometeorološkom zavodu.

Ona kaže kako nas u budućnosti čekaju klimatski ekstremni. Kaže kako je samo kratko vidjela gore navedene materijale, ali da nije iznenađena rezultatima s obzirom na to da radi na području klimatskog modeliranja.



Ipak, iznenađena je da se Europa zagrijava brže od ostalih dijelova svijeta. Slaže se s tvrdnjom da je za sve kriv čovjek te da čovječanstvo pod hitno treba nešto poduzeti.

Postoji pet scenarija, ali u svima njima idemo prema zatopljenju od 1,5 do kraja ovog stoljeća, a možda i puno prije.

Srnec objašnjava kako će o nama ovisiti koji će se scenarij odigrati. Manje ili više pesimističan.

Kaže između ostalog kako nas očekuju vremenski ekstremi poput poplava, požara pa i tornada što je već rjeđa pojava.

“I dosadašnja IPCC-eva izvješća su govorila da je za očekivati češće i dugotrajnije ekstremne pojave. Aktualan primjer su toplinski valovi koji utječu na zdravlje ljudi, turizam, osjet ugode… Može se očekivati da će oni u budućnosti biti još češći i intenzivniji i dugotrajniji”, rekla je Srnec.

U Dnevniku Nove TV gostovao je jedan od najistaknutijih domaćih stručnjaka s područja klimatologije Ivan Güttler koji se slaže sa svojom kolegicom, ali kaže kako ne smijemo preuveličavati, ali niti umanjivati posljedice. Poručuje kako je definitivno da se klima mijenja.

Spomenuo je to kada je govorio o porastu razine mora u Jadranu.

“Ono što je specifično za Jadran jest da su nekakve srednje procjene za sljedećih 80 godina, govorimo o 2100., da bi Jadran mogao narasti za pola metra. Znači, ne govorimo ni o pet milimetara ni o pet metara, ne negiramo klimatske promjene niti ih preuveličavamo”, rekao je.

“Govorimo o 50 cm koji mogu bitno utjecati na dio obale Jadrana koja je najniža, tu ulazi dolina Neretve koja je najniža”, smatra stručnjak.

Na pitanje trebaju li ljudi s nekretninama uz more biti zabrinuti, odgovara:

“Osobe i poslovni subjekti koji imaju nekretninu uz obalu, ako planiraju dugoročne investicije, dugoročno korištenje sljedećih 50, 60 godina, moraju uzeti rizik od poplavljivanja u toj obalnoj zoni”, zaključio je Guttler.

Kad je riječ o tornadu u Češkoj, Guttler kaže kako je to bio vrlo lokalizirani događaj te da takve pojave ne bismo trebali očekivati u povelikoj frekvenciji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI