KLASIĆ: ‘Gdje je Plenković vidio marširanje partizana i negiranje Golog otoka?’

Povjesničar Hrvoje Klasić u Novom danu komentirao je posjet Andreja Plenkovića Golom otoku, sutrašnje obilježavanje u Gruborima te izjave premijera o ‘kulturi sjećanja i dijaloga’ koju trebamo njegovati rekavši kako smatra da su poruke dobre, ali i upozorava da smo zadnjih trideset godina imali nekulturu sjećanja i monologe umjesto dijaloga.

“Jučer sam bio malo razočaran jer se uglavnom kroz zadnje godine obilježavalo žrtve komunističkih režima, a glavno je pitanje zašto to sve skupa radimo, odnosno koje su to poruke koje trebamo prenijeti dalje”, dodao je.

Postavio je pitanje premijer da li je i gdje je vidio da marširaju mladići u partizanskim uniformama koji pišu grafite da treba ubijati i silovati, da se skupovima zaziva Jugoslavija i negira Goli otok? “Istovremeno podsjećam na brojne primjere zadnjih 30 godina marširanja s ustaškim znakovljem, zazivanja NDH i Ante Pavelića, ulica nazvanih po ustašama… Kad to stavite na stol, mi se suočavamo s nečim s čim trebamo, ali od čega nam ne prijeti opasnost, a s onim od čega postoji opasnost, ne”, zaključio je.

Dodao je kako s Plenkovićem uvijek postoji sumnja u ekvidistancu, a koja je i jučer došla do izražaja, kada je u kontekstu Grubora govorio o hrvatskim žrtvama.

Kada se govori o Srbima, kako navodi, govori se o propustima, a to su pojedinačna i masovna smaknuća, koja su trajala tjednima i mjesecima nakon akcije Oluja. “Podsjetilo me na intervju Grabar Kitarović u opskurnom tjedniku kada je najavila drugu kandidaturu i rekla da je Pavelić radio neke greške, gdje su posljedice imali Hrvati. Trebaju postavljati važna pitanja, a ne nabacivati se pomirenjem”, zaključio je.



Smatra kako ne treba miriti civilizirane ljude, kao ni nacionaliste s obje strane, hrvatske i srpske, jer oni to niti ne žele. “Ključno je pitanje jesu li odgovorni za zločine odgovarali”, ističe uz zaključak da ljudima malo znači pomirenje kada dvadeset godina žive bez struje i vode.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI