Kineski mediji: Naša vojska je u stanju pripravnosti, Amerika će početi rat

flickr

Kineski državni list "China Daily" smatra da ukoliko bi Tillerson djelovao u skladu sa svojim prijetnjama, to bi "postavilo kurs za razoran sukob između Kine i SAD".

Kineski medii upozoravaju da bi Rex Tillerson, kojeg je novoizabrani američki predsjednik Donald Trump imenovao za državnog sekretara SAD trebao pripaziti na svoj jezik uz ocjenu da su Tillersonove prijetnje da se Kini uskrati pristup otocima u Južnom kineskom moru “ratnohušačka retorika”.

Kineski državni list “China Daily” smatra da ukoliko bi Tillerson djelovao u skladu sa svojim prijetnjama, to bi “postavilo kurs za razoran sukob između Kine i SAD”.

“Osim ukoliko Washington ne planira voditi  rat velikih razmjera u Južnom kineskom moru, bilo kakvi drugi pristupi da se Kini uskrati pristup otocima bili bi luđački”, navodi kineski “Global Times”.

Tillersonu bi, dodaje taj list, bilo bolje da “prostudira nuklearne strategije ukoliko želi da primora veliku nuklearnu silu da se povuče sa svojih teritorija”, prenosi AFP.

Oba lista su se, međutim, saglasila da je prerano reći da li Tillerson svojim prijetnjama “više laje nego što ujeda”.“Ostaje da se vidi u kojoj mjeri će se njegovi stavovi protiv Kine pretočiti u američke vanjske politike”, piše “China Daily”.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI