Kerum: ‘Srbima, koji vole naše more, treba dati pristupačnije cijene da nam spase sezonu’

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Predizborna kampanja se zahuktava, a posebno ju je začinio Željko Kerum najavom da ulazi u utrku za parlament. Ovaj poznati hrvatski biznismen koji 12 godina vodi svoju politiku u Splitu sa strankom Hrvatskom građanskom strankom opet je u fokusu javnosti nakon nastupa na javnoj televiziji. Pojavio se u crvenoj jakni, s Ferrari kravatom te oku gledatelja je bio neizbježan, piše 24 sata.

“Sam sam to osmislija u pet minuta. Imao sam crvenu jaketu u autu i nabacija sam je na benzinskoj prije dolaska u studio. A konj je simbol snage pa kada god mi je neki važan sastanak u životu koji mi znači, nosim tog konja”, otvoreno će Kerum. U studiju su imali i nezvanog gosta – muhu – koja je obilazila sve prisutne te se u jednom trenutku zadržala na Kerumu. Pitali smo ga da li ga je ometala.

“Nisam ju ni primijetio. Bio sam koncentriran na razgovor”, rekao je. Iako je više puta govorio kako više ne želi imati posla s politikom, opet se vraća. Zašto, pitali smo ga.

“Vidite, tjera me nepravda, obećanje i obveza prema biračima. Da mi birači ne vjeruju i da me ne biraju ne bih se time bavio. Puno sam uložija u politiku, a zbog povjerenja birača izlazim na izbore jer me podupiru 12 godina. Kažu mi da sam drugačiji političar jer sa ljudima davao, a ne uzimao pa postoji neki moral i čast. Svih tih godina smo prva stranka u Splitu”, rekao je.

S obzirom na to da se govori kako se odlučio boriti za mjesta u parlamentu samo kako bi pomogao HDZ-u da pomuti račune Miroslavu Škori na desnici, pitali smo je li to motiv koji ga vodi.



“Nervira me situacija na političkoj sceni gdje se razni ‘Škore’, ‘Mostovi’, ‘Pernari’, ‘Kolakušići’, javljaju pa nestanu. To su sve blic stranke, treća opcija koja zbog osobnih interesa ulazi u politiku i nakon mandata ili dva nestaju. Narod vidi da sam drugačiji jer za razliku od njih ja sam davao, a ne uzimao. Nerviraju me tipovi poput Kolakušića koji pokazuju kao bogom dani, izmišljaju priče i na kraju je sve to sjaši Kurta da uzjaše Murta. Treba biračima objasniti da su to tipovi koji iz vlastitog interesa ulaze u politiku, daje im se pažnja i pozornost i čim dobiju mandate dobili su što su htjeli, uglavnom iz financijskih razloga to rade”, pojašnjava Kerum.

Opisao nam je što je radio u jeku pandemije te da li morao u samoizolaciju.

“Od izbijanja pandemija nisam bio u samoizolaciji, no iako je obitelj prijavljena u Splitu, kad je počelo to sve s korona virusom, sami smo se odlučili izolirati na našem imanju u Rogoznici. Tamo imam dosta zemlje pa smo radili na poljoprivredi”.

Je li mu po pomoglo da se malo steše od tog fizičkog napora kaže nasmijano: “Ma ne. Ne možete u tako kratko vrijeme stesati sve to što sam naslagao godinama.”

“No volim raditi na zemlji, a i dica to vole pa su pitali svaki dan “a što ćemo danas raditi” i tako. A i građevinu sam radio. Bitna je volja, najgore je kada se čovjek opusti i zalegne. Poštovali smo sve mjere stožera tih 60 dana. Jasno je rečeno da nema okupljanja pa mi je rad na lozi u vinogradu bio okupacija. Puno je toga pa imam i dva radnika koja mi pomažu”, rekao je.

No svoj poljoprivrednički talent nije brusio samo u Rogoznici. Sjećamo se da je i u vili u Splitu sadio kupus i salatu. Evo kako mu je on rodio ove godine.
“O pa sada imamo i pomidore, kapulu, krastavce, luka, krumpira ma svačega. Sve to iziskuje puno angažmana, a vinograd najviše. Radnici mi pomažu oko OPG-a koji sam registrirao za proizvodnju vina Babić i maslinova ulja”, rekao je. Plan je bio da te proizvode plasira kroz svoj hotele no korona je i njemu pomutila račune.

‘Srbi nam mogu spasiti sezonu’

“Na žalost sve što je bilo rezervirano se otkazuje. Sezona će biti loša. Ministarstvo truizma trebalo bi pokrenuti neku mjeru da nam dovedu susjede Srbe i Mađare. Time bismo mogli barem završiti s manjim minusima ili na nuli. Trebalo bi susjedima Srbima koji vole naše more, dati pristupačnije cijene da nam dođu i spase sezonu. Na jesen neće biti prihoda od sezone, zima će biti teška, a pitanje je kakva će nam biti naredna sezona”, smatra Kerum.

Da se njega pita preorao bi cijelu Dalmaciju i ona bi sama sebe zdravo hranila.

“A ne da plaćamo skupo uvozne proizvode i to lošu robu. Kad je izvanredna situacija, treba pristupati izvanrednim mjerama”, rekao je. Ne vjeruje da će biti drugog vala korone no ako i bude, smatra da neće biti restriktivnih mjera kakve smo imali prvi puta.

“Vidjeli su koliko je to sve štetilo gospodarstvu pa ne vjerujem da će tako agresivno s mjerama opet ići”.

S obzirom na to da je 12 godina u politici o kojoj nema najbolje mišljenje, kao kao poduzetnik se susretao s raznim profilima ljudi, pitali smo ga što ga je do sada najviše zasmetalo u njegovoj političkoj karijeri.

“Čovjek može preko svega prijeći, no kada sam krenuo u politiku, nisam znao niti sam mislio da su političari takvi licemjeri. Tu nema nikakve garancije niti držanja riječi. Stavovi i mišljenja se mijenjaju iz dana u dan. Nema istine”, rekao je. Kako se on, kao čovjek koji drži do riječi, nosi u takvim odnosima kaže: “Morate to prihvatiti. Ne možete lomiti jer onda ne možete surađivati. Nema prljavijeg posla od politike.”

Za sebe kaže da je uvijek isti i da se nikada neće promijeniti pa nas je zanimalo hoće li u novom sazivu Sabora ako uđe u parlament dolaziti na posao i stati za govornicom s obzirom na to da to prvi puta nije bio slučaj.

“SDP je tada imao čvrstu većinu pa oporba nije ništa značila. Sada je drugačije. Moj interes je da se riješi prometna infrastruktura u Dalmaciji i Splitu i da Ministarstvo turizma presele u Split. To će biti moj uvjet da koaliram s HDZ-om kada dobiju i ove izbore. Tko pobjedi idem s njime u koaliciju pa se ni ne vidim u oporbi. Uvjeren sam da ću prijeći izborni prag”, rekao je.

Pitali smo i hoće li mu ovoga puta seka praviti društvo na putu za Sabor.

“Ona će biti s nama i dati na podršku te pomoći s iskustvom koje ima, no neće biti direktno angažirana jer se opredijelila za obaveze u obitelji te se posvetila unucima”, zaključio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI