KEKIN O SLUČAJU ČAVAJDA: ‘Ovo je još jedan dokaz koliko je ova Vlada nefunkcionalna, a većina liječnika prije 10 godina nije imala priziv savjesti’

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Saborska zastupnica Ivana Kekin govorila je o slučaju trudnice Mirele Čavajde, kojoj se u Hrvatskoj onemogućava prekid trudnoće iako joj nerođeno dijete ima zločudni tumor na mozgu, objavio je N1.

Čavajda se javila za prekid trudnoće u četiri zagrebačke bolnice – KB Sv. Duh i Vinogradska odbile su obaviti taj zahvat, a iz KB Merkura i Petrove još nije stigao nikakav odgovor.

“Ovaj slučaj pacijentice Mirele Čavajde je još jedan dokaz oko toga koliko je ova Vlada nefunkcionalna i koliko su njezini ministri nefunkcionalni. Beroš izlazi van i kaže da se treba provoditi zakon i da u hrvatskim zakonima treba biti dostupan abortus, pri čemu je on sam ministar rekao kako se u hrvatskim bolnicama kadrovira, kazavši da je stranka izabrala. Njegova stranka već 30 godina kadrovira u bolnicama i kadrovira ljude na pozicijama moći i odgovorni su za to da se u Hrvatskoj stvara atmosfera u kojoj imamo 60 posto ginekologa s prizivom savjesti”, rekla je Kekin.

“Usto, podsjećam ministra da je Ustavni sud 2018. tražio od Vlade da u roku od godinu dana donese zakon koji će regulirati prekid trudnoće, a koji neće biti restriktivniji od ovoga koji imamo i usklađen s medicinskim postignućima. I ovaj zakon bi trebao omogućiti svakoj građanki da do 10. tjedna u svakoj bolnici u Hrvatskoj može napraviti abortus, a nakon toga, uz konzultaciju sa stručnjacima”, istaknula je.

Dodala je kako je u Sloveniji zakon identičan hrvatskom.“Slovenija ima isti taj zakon, jer su ga prepisali iz Jugoslavije, i tamo to nije problem”, naglasila je Kekin.

“U Hrvatskoj trenutno imamo 60 posto liječnika te struke koji imaju priziv savjesti. Većina tih liječnika nije još prije desetak godina imala priziv savjesti. Ta naša epidemija priziva savjesti se ubrzala u posljednje vrijeme. To je stvar društvene atmosfere i toga što se u društvu poticalo, tko je vodio bolnice, tko je bio na pozicijama moći”, zaključila je saborska zastupnica.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI