KATASTROFALNI POŽARI HARAJU SREDOZEMLJEM: Toplinski val ne pokazuje znakove popuštanja

Screenshot YouTube

Sredozemljem haraju katastrofalni požari, a tisuće vatrogasaca nastavljaju se boriti s vatrenim stihijama u Portugalu, Španjolskoj i Francuskoj. S druge strane, toplinski val ne pokazuje znakove popuštanja.

Portugalske vlasti ističu da je najmanje 238 ljudi umrlo od vrućine tijekom prošlog tjedna, a u sjevernom Portugalu pilot je poginuo kada se njegov kanader srušio u području Foz Coa, blizu španjolske granice.

Ni Francuska nije ostala pošteđena pa tako požari haraju područjima francuske jugozapadne regije Gironde, gdje je evakuirano više od 12 tisuća osoba.

Toplinski valovi postali su češći, intenzivniji i traju dulje zbog klimatskih promjena koje je uzrokovao čovjek. Svijet se već zagrijao za oko 1,1 C od početka industrijske ere i temperature će nastaviti rasti osim ako vlade diljem svijeta ne naprave oštre rezove u emisiji ugljika.

Francuska meteorološka služba prognozirala je za nedjelju temperaturu do 41 stupnja u dijelovima juga zemlje, a novi toplinski rekordi predviđaju se za ponedjeljak.



Od utorka su temperature porasle do 47 stupnja Celzija u Portugalu i iznad 40 u Španjolskoj. Zbog toga se suši raslinje što dodatno raspiruje požare.

Pogođeni su i drugi dijelovi Sredozemlja. U Italiji je vlada proglasila izvanredno stanje u isušenoj dolini rijeke Pad.

Vatrogasci se bore i s požarima u Grčkoj, i to u području Feriza, oko 50 km jugoistočno od Atene i u blizini Rethymna, na sjevernoj obali Krete. Sedam sela je evakuirano blizu Rethymna.

U sjevernom Maroku nekoliko je sela moralo biti evakuirano jer su požari zahvatili pokrajine Larache, Ouezzane, Taza i Tetouan. Jedno selo je potpuno uništeno u oblasti Ksar El Kebir, a najmanje jedna osoba je poginula u požaru.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI