KATASTROFA USKOK-a i DORH-a: Optužnice protiv bliskih Bandićevih suradnika padaju jedna za drugom

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nekadašnjem pročelniku zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, a današnjem Tomaševićevu specijalnom savjetniku Ivici Lovriću Vrhovni sud ovih je dana potvrdio prvostupanjsku presudu na temelju koje je oslobođen optužbi za nezakonito zapošljavanje djelatnika KK Cibone u Ustanovi za upravljanje sportskim objektima Zagrebačkog holdinga. Time je Vrhovni sud odbio USKOK-ovu žalbu i potvrdio presudu zagrebačkog Županijskog suda u sklopu koje je naglašeno kako je tužiteljstvo Lovrića teretilo za nešto o čemu je i prije bila donesena odluka. Iz toga pak proizlazi da je presuda kojom je Lovrić oslobođen optužbe postala pravomoćna pa u vodu padaju teze o počinjenju kaznenog djela poticanja na zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Ništa nije jasno

To je još jedna USKOK-ova optužnica koja je u javnom prostoru popraćena s puno pompe, a na sudu je pala u vodu. Poznato je da se Lovrić teretio da je 2013. kao pročelnik gradskog ureda koristio vlastiti autoritet i zatražio od voditelja podružnice trgovačkog društva u vlasništvu grada da formalno zaposli nekadašnje zaposlenike Cibone, odnosno jednog zaposlenika koji je i dalje trebao nastaviti obavljati poslove za taj košarkaški klub.

Riječ je o slučaju koji je u medijima proglašen aferom Cibona, a donoseći oslobađajuću presudu, šefica sudskog vijeća Rahela Valentić i sama se obrušila na tužiteljstvo, naglasivši kako njihovu optužnicu zdrav razum ne može shvatiti te da zbog takve koncepcije optužnice nije jednostavno objasniti razloge zbog kojih je donesena oslobađajuća presuda. “Konstrukcija optužnice nema veze sa stvarnošću, a kamoli s dokazima”, upozorila je sutkinja Valentić, koja je naglasila kako je tužiteljstvo Lovrića teretilo za nešto o čemu je odluka prije bila donesena.

 

Nije to prvi put da se USKOK poskliznuo na optužnicama protiv suradnika pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Naime, početkom veljače ove godine Vrhovni sud je nakon sedam godina obustavio kazneni postupak protiv pokojnog Bandića i odbio USKOK-ovu žalbu, potvrdivši prvostupanjsku presudu Županijskog suda u odnosu na Lovrića i Zdenku Palac. Sud je tako donio drugostupanjsku presudu prema kojoj pokojni Bandić nije učinio ništa pogrešno kada je 2014. dodijelio štandove za prikupljanje potpisa građana za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog zakonodavstva. Riječ je o takozvanoj aferi Štandovi.



Politička šteta

Nakon ova dva navedena slučaja nemoguće se ne zapitati na što se troši proračunski novac, jer ovo nisu jedine situacije u kojima se u vrlo kratkom roku pokazalo da Državno odvjetništvo ne može obraniti svoje teze pred sudom. Baš se zato sve učestalije u pravosudnim vodama, ali i među građanima, progovara o politički motiviranim procesima koji ruše povjerenje građana pravosudni sustav koji ionako smatraju trulim. O politički motiviranim procesima svojedobno je progovarala šefica inicijative U ime obitelji Željka Markić koja je još prije nekoliko godina tvrdila da su USKOK i zamjenik ravnateljice USKOK-a protiv nje i inicijative U ime obitelji provodili politički motiviran proces.

“Između 400 udruga koje su na isti način dobile novac u 2014. od Zagreba u iznosu od sedam milijuna kuna, oni su optužili jedino U ime obitelji, stavljajući nas u kontekst korupcije”, upozoravala je Markić. Nakon svega što je prošao, i Lovrić kaže da ima razloga za zadovoljstvo premda, kako napominje, ono što je proživio nikomu ne bi poželio.

“Ja sam se cijelo vrijeme osjećao nevinim”, kaže Lovrić u razgovoru za 7dnevno te naglašava da je sve što je radio, radio u najboljoj namjeri i na dobrobit Zagrepčana. Ne treba se čuditi što Lovrić tretman koji je preživio ne bi nikomu poželio. Osim što je jedno vrijeme proveo u istražnom zatvoru, bio je prisiljen nabaviti 400 tisuća kuna jamčevine, a uz to, počinjena mu je ogromna politička šteta. Politika Lovrića trenutno ne zanima previše, usmjeren je na pomoć roditeljima odgojiteljima koji uskoro ostaju bez svojeg statusa te najavljuje da će zbog ukidanja te mjere s prvim danom svibnja Zagreb doživjeti kolaps jer će roditelji odgojitelji ostati bez primanja, ujedno će blokirati vrtiće svojim prijavama, a Gradu ionako nedostaje mjesta za svu djecu koja su prijavljena na upise u vrtić.

Trnovit put

To je tek jedan od zagrebačkih problema, a na njih Lovrić sa svojim suradnicima odgovara pravnim putem, sada kada je dobio vlastite pravne bitke. “Ja sam se s time nosio gotovo osam godina, a to je po mom mišljenju bio politički obračun s gospodinom Bandićem koji je i mene zahvatio. Vrlo dobro znate tko je tada bio na vlasti, ja sam bio dio Bandićeva tima i nas je trebalo maknuti s političke scene. U tome nisu uspjeli, pravda je pobijedila, a mi smo politički preživjeli”, kaže Lovrić koji tvrdi da je i onima koji su donosili odluke 2014. i 2015. referendum o promjeni izbornog zakonodavstva koji je predvodila Markić bio trn u oku pa su, koristeći se pravosuđem, eliminirali političke neistomišljenike. “Bandić je, nažalost, pokojni, nije dočekao presudu u slučaju Štandovi”, konstatira Lovrić.

Inače, treba podsjetiti da je u aferi Cibona USKOK zastupao Tonći Petković kojemu je u to vrijeme nadređeni bio Dinko Cvitan, ministar pravosuđa u vrijeme podizanja optužnice bio je aktualni savjetnik predsjednika Milanovića Orsat Miljenić, a na čelu ministarstva policije nalazio se Ranko Ostojić. Zanimljivo, Petković je nećak generala Milivoja Petkovića, nekadašnjeg načelnika Glavnog stožera HVO-a. Sam Petković nakon kratkog angažmana u Hrvatskoj vojsci počeo je studirati pravo u Splitu, nakon čega se zaposlio kao vježbenik u ODO-u u Sinju, da bi potom postao zamjenik splitskog općinskog državnog odvjetnika. Radio je na predmetu Lora, gdje ga je primijetio Mladen Bajić, na čiji je poziv Petković stigao u Zagreb te je radio kao zamjenik nekadašnjeg ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana. Ranijih je godina Lovrićev danas pokojni odvjetnik Krešimir Krsnik sudu dostavljao podnesak u kojem je tvrdio da uskočke istrage i optužnice imaju nezakonite postupke, no sud je u to doba odbacivao primjedbe poznatog odvjetnika pa je Krsnik najavljivao da će se obratiti Sudu za ljudska prava u Strasborugu ako bude potrebe.

Čast i ugled

Zanimljivo je da se u vrijeme tih Krsnikovih prozivki u pitanje dovodio rad Svena Miškovića, nekadašnjeg zamjenika općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu i bivšeg državnoodvjetničkog savjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu, na kojega su upozoravali razni odvjetnici i pravnici jer za rad u USKOK-u nije imao potrebnih osam godina staža. Uz postupak protiv Bandića, Mišković je vodio postupke protiv Zdravka i Zorana Mamića. Niz antikorupcijskih afera koje se pokreću putem medija – što je prepoznatljivi način rada Mladena Bajića – na sudovima je pao u vodu, zbog traljavosti USKOK-a mnogi bivši optuženici od Republike Hrvatske već sada zahtijevaju isplatu odštete jer su im uništeni čast i ugled, ali bez obzira na te ogromne propuste, ne postoji naznaka ni interes za to da se ovaj kontaminirani sustav pročisti i dovede u red. Tko zna, možda baš zato što ovakav traljav i nedorečen sustav ide u prilog političkim elitama, po čijim notama USKOK i DORH godinama sviraju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI