Kardinal Vinko Puljić podnio je ostavku na mjesto nadbiskupa vrhbosanskog!

Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić ponudit će papi Franji ostavku na funkciju koju obavlja posljednjih nekoliko decenija, piše Hina.

Naime, Puljić je prošle sedmice napunio 75 godina i ustaljena je praksa u to doba poglavaru Katoličke crkve ponuditi funkciju na raspolaganje.

– Moje je dati Papi svoju ostavku a što će on uraditi to stvarno ne znam”, kazao je kardinal Puljić u intervjuu za katolički portal Nedjelja.ba.

Kardinal Puljić je kazao kako je Crkva u BiH sada pred izazovom prilagođavanja novim zahtjevima vremena dodajući kako to znači i njen unutrašnji preustroj.

U razgovoru za portal istaknuo je kako je BiH domovina i Hrvata koji u njoj žive dodajući kako je država “povijesna stvarnost koju nije niko izmislio” a hrvatski je narod za njen opstanak “jasno dao glas i na referendumu o neovisnosti iz 1992. godine”.



Dodao je kako je i tokom rata odlučio ostati u opkoljenom Sarajevu jer je želio ohrabriti narod i vjernike preživjevši pri tom različite opasnosti ali i pozive da napusti glavni grad.

– Moja je reakcija na te pozive bila vrlo jasna: nikud ne idem i zbog toga se nisam pokajao, kazao je kardinal Puljić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI