KARDINAL BOZANIĆ POSLAO PISMO: ‘Uoči svetkovine Cvjetnice, dokidaju se odredbe Zagrebačke nadbiskupije koje su se ticale bogoslužja i pastorala, uvedene zbog pandemije’

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Nakon što je Nacionalni stožer civilne zaštite ukinuo gotovo sve epidemiološke mjere, očitovao se i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. On je uputio pismo o dokidanju odredaba Zagrebačke nadbiskupije, koje su se ticale bogoslužja i pastorala, uvedene zbog pandemije.

Pismo prenosimo u cijelosti.

“Draga subraćo u svećeništvu, dragi vjernici!

Nakon dvije godine života u pandemijskim okolnostima, koje su u sebi sadržavale i ograničenja propisana od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a posljedice kojih su se odražavale i na pastoralno djelovanje Crkve, s radošću najavljujem da se od danas, 9. travnja 2022. godine, upravo uoči svetkovine Cvjetnice, dokidaju odredbe Zagrebačke nadbiskupije koje su se ticale bogoslužja i pastorala, uvedene zbog pandemije.

Drago nam je da ćemo ponovno moći živjeti susrete s Gospodinom i međusobno u punini i raznolikosti liturgijskih gesta. Premda se dokidaju i druge odredbe, izdvajam tri, to jest one koje su našim vjerničkim zajednicama najviše nedostajale:



a) Od danas se pričest može primati na oba načina: na ruke i na jezik.

b) U liturgijskim slavljima ponovno se može koristiti gesta pružanja mira.

c) Neka na ulazu u crkve budu posude s blagoslovljenom vodom.

Svjesni smo da će i ovaj prijelaz zahtijevati razumijevanje, strpljivost i vjerničku odgovornost. I kao što smo prolazili kroz kušnje sužavanja načina izvanjskoga očitovanja svoje vjere, čuvajući dobro drugih ljudi, tako i dalje nastojmo gajiti istu osjetljivost, pazeći na svoje bližnje.

Zahvaljujem svima vama koji ste tijekom protekloga vremena očitovali zajedništvo Crkve i svjedočili snagu Božjega Duha u teškoćama s kojima smo se susretali. Molim Gospodina da to proživljeno iskustvo donese dobre plodove u čvrstoći vjere, sigurnoj nadi i djelotvornoj ljubavi.

Dok se pred nama otvara Veliki tjedan i mi otvorimo srca Gospodinu.

On koji je naš Mir neka vam udijeli svoj blagoslov!”, napisao je Bozanić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI