KARADŽIĆ SE ŽALIO NA DOŽIVOTNU: Zahtjev mu je bez preispitivanja odbijen u sekundi

icty

Predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove Carmel Agius odbio je zahtjev osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića za diskvalifikaciju sudaca iz procesa razmatranja osporavane odluke Žalbenog vijeća, kao i njegovu žalbu na odluku Mehanizma o ranijoj žalbi na presudu.

U priopćenju koje je potpisao Agius je navedeno da Karadžić nije skrenuo pozornost na jasnu grešku u obrazloženju osporavane odluke, zbog čega nije odobreno njeno preispitivanje.

Nejasan zahtjev

Kazao je i kako je Karadžić u zahtjevu svoj slučaj pokušao odvojiti od ostalih, ali da nije naveo obrazloženje, te da samo spominje ranije argumente bez prikazivanja bilo kakve greške u osporavanoj odluci, kao i to da je uputio žalbu Žalbenom vijeću na odluku o ranijoj žalbi, koju je predsjednik odbio bez čekanja odgovora Tužiteljstva.

Prema riječima predsjednika Međunarodnog suda, odbijanje žalbe bez čekanja odluke Tužiteljstva ne utječe na ispravnost osporavane odluke. Agius je podsjetio i na činjenicu da je Žalbeno vijeće Mehanizma 20. ožujka 2019. godine potvrdilo presudu kojom je Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora na osnovu optužbi za genocid, progon, istrebljivanje, ubojstvo, deportiranje i druga nehumana djela, kao što su zločin protiv čovječnosti, teror, protuzakoniti napadi na civile i uzimanje taoca.



Nema pravne osnove za žalbu

Predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove je 2. travnja 2019. godine odbacio žalbu, a u priopćenju tvrdi da u Statutu Mehanizma ili u Pravilniku o dokazima i procedurama suda ne postoji pravna osnova za žalbu na odluku Žalbenog vijeća, niti na bilo koji njen dio.

Karadžić je 4. rujna 2019. godine predao zahtjev Mehanizmu u kojem je tražio diskvalifikaciju Agiusa i suca Theodora Merona iz razmatranja osporavane odluke.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI