KAOTIČNO U HDZ-u UOČI UNUTARSTRANAČKIH IZBORA: Utjecajni HDZ-ovac očitao bukvicu Plenkoviću! Čiji će kadrovi pobijediti?

Photo:Marin Tironi/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković za unutarstranačke izbore u HDZ-u imao je velike planove. Kako i ne bi kada se HDZ-ovi izbori za šefove organizacija pripremaju drugi put u nešto više od godinu dana.

Statut je međutim jasan i precizan, nakon lokalnih izbora vrijeme je za one stranačke u sklopu kojih je Plenković fokus odlučio staviti na one sredine u kojima je njegova stranka podbacila na svibanjskim lokalnim izborima.

Uz šibensku županiju koju je HDZ izgubio, tu je i Zadarska, ali i Splitsko-dalmatinska, koje su prema tezama Plenkovićevih suradnika kritične utoliko što su to sredine koje su inače bile HDZ-ove baze što se za izgubljeni Zagreb u kojem Plenković vuče sve konce ne može reći.

 

Može se zato reći da je Plenković bez obzira na želju za promjenom bez aduta, a posebno je kritično u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje zapravo nije u stanju naći kadrove kojima bi zamijenio Antu Sanadera, ali ni Vicu Mihanovića s kojim od početka nije zadovoljan.



Javna je tajna u dalmatinskoj organizaciji stranke ta da ondje sve konce, sve kadrovske odluke, ali i sve one nešto trivijalnije donosi Sanader, koji svoj utjecaj duguje uz ostalo i kadrovskoj mreži koju je kroz godine formirao. Svjestan toga da mu Plenković sprema odstrijel, Sanader nije sjedio prekriženih ruku. Kampanju za stranačke izbore već je spremio, mobilizirao je mrežu svojih pristaša, a Plenkoviću bez suzdržavanja jasno dao do znanja da se šefovi stranke mijenjaju, ali da on u stranci ostaje što je u Plenkovićevim redovima shvaćeno kao svojevrsna prijetnja ili ultimatum.

 

Iako se takvo što prijetnjom baš i ne može nazvati jasno je da su Sanaderove ambicije još itekako izražene, a jasno je i isto tako da Plenković za njih nema rješenje, tim više što se šuška i o opetovanom angažmanu konzervativca Petra Škorića koji se navodno zaželio politike pa razmišlja o kandidaturi za prvog čovjeka splitskog HDZ-a dok je Plenkovića navodno odbio čak i njegov prijatelj Domagoj Marojević.

Slično je stanje i u šibenskom kraju u kojem je Plenković naumio riješiti se šefa organizacije Nediljka Dujića, kojemu također ne može pronaći protukandidata, dok nekoga tko bi pokušao i mogao srušiti Božidara Kalmetu u Zadru nije ni tražio.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI