KAOS U AFGANISTANU SE NE SMIRUJE: Eksplozije odjeknule kod kabulskog aerodroma, bombaš samoubojica usmrtio 13 osoba!

Wochit/ Foto/ Justin TALLIS / AFP

U eksploziji kod zračne luke u Kabulu poginulo je 13 ljudi, uključujući dijete, dok su ranjeni mnogi talibanski stražari, rekao je jedan talibanski dužnosnik za Reuters.

Čini se da je uzrok eksplozije, do koje je došlo u toku evakuacijskih napora, bombaš samoubojica, kazao je američki dužnosnik u četvrtak, pozvavši se na inicijalne izvještaje, uz upozorenja da bi se izvještaji mogli promijeniti.Glasnogovornik Pentagona John Kirby potvrdio je na Twitteru da se dogodila eksplozija ispred zračne luke u afganistanskoj prijestolnici.

Dva su američka dužnosnika rekla kako se čini da je riječ o samoubilačkom bombaškom napadu.

Do eksplozije je došlo na ulazu na kojem su stacionirani britanski vojnici. Radi se o jednom od ulaza koji su u međuvremenu zatvoreni nakon što su se pojavile prijetnje terorističkim napadom.

Britanski ministar obrane rekao je da zasad nemaju informacije o žrtvama.

Bijela kuća je potvrdila da je američki predsjednik Joe Biden informiran o razvoju događaja.

Afganistanske snage ispalile su u četvrtak hice u zrak kako bi rastjerale mnoštvo kod zračne luke u Kabulu i nisu pucale na talijanski vojni transportni zrakoplov koji je upravo bio poletio, kako je prvotno javljeno, rekao je vladin izvor, pozivajući se na obavještajne procjene.

Obrambeni izvor u Rimu rekao je ranije da je na transporter C-130, koji je prevozio gotovo 100 afganistanskih civila, bila otvorena vatra nekoliko minuta nakon polijetanja iz Kabula.

Službenih komentara incidenta još nema.

Talijanska novinarka rekla je za Sky TG24 da je bila u zrakoplovu s afganistanskim civilima kad je, kako se činilo, na njega zapucano iz strojnice.

“Pilot je brzo reagirao i izveo manevre kako bi izbjegao da ga pogode nekoliko minuta nakon polijetanja iz Kabula. Bilo je malo panike”, kazala je.

Zapadne zemlje uključujući Italiju privode kraju evakuaciju svojih državljana i afganistanskih suradnika i njihovih obitelji nakon što su vlast u zemlji preuzeli talibani. Evakuacija mora biti završena do 31. kolovoza.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI