KAO NAM VLADA VLADA Ćorić: Premijer ne mora znati sve što se potpisuje

Patrik Macek/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, s ministrom zaštite okoliša Tomislavom Ćorićem te generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem, potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz EU fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. – Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK).

Ministar Ćorić kazao je kako je SRUUK vrijedan 63 milijuna kuna.

“Hrvatskoj će to omogućiti dodatan novac povučen iz EU fondova kako bi se moglo pravodobno reagirati na krize”, kazao je Ćorić.

Ministar Božinović rekao je Hrvatska došla do stvarno dobre epidemiološke situacije.

“Zbog vrlo dobre situacije nismo imali konferencije Stožera. Današnji povod je da želimo ukazati da kroz vrijeme krize nismo zaboravili što nas može čekati u budućnosti. Ulažemo već godinama u sustav civilne zaštite, ne samo kroz vatrogasna vozila, već i u komunikaciju. Ovo danas je vrlo vrijedan projekt koji ćemo, nadam se, uskoro realizirati jer smo osigurali sredstva 54 milijuna kuna iz Europske unije, to je 85 posto cjelokupnog projekta. To su primjene modernih tehnologija za upravljanje krizama 21. stoljeća. Mi smo o tome govorili i pisali, ali nas je pandemija zapravo osvijestila koliko je važno ulagati u ovoj sustav i participacija građana. A upravo kroz ovaj sustav sustav informiranja građana podižemo na višu razinu”, rekao je Božinović naglašavajući da je kljuć pripravnost sustava civilne zaštite i njegovo umrežavanje sa zdravstvenim sustavom.



“Godinama je u funkciji sustav javnog uzbunjivanjima, ali ovim novim sustavima će taj otići u “drugi plan”. On je pokazao neke slabosti. U gradovima ima svoju ulogu, ali u slabo naseljenim područjima ne. No, u vremenu u kojemu živimo više manje svi građani imaju pametne telefone i važno je da su obaviješteni u opasnostima koje prijete”, objasnio je Božinović.

O smjenama kad dođu kaznene prijave 

Ministar Ćorić odgovarao je na pitanja o smjeni Tomislava Jurekovića, čelnog čovjeka HERA-e koji se također spominje u aferi vjetroelektrane.

“Imenovao ga je Sabor 2014. na mandat od sedam godina, nemam nikakvih dokaza o njegovoj inkriminaciji. Kad budu podnesene kaznene prijave, onda ćemo o tome moći razgovarati. Nisam s njim ni bio u kontaktu”, rekao je Ćorić.

Kazao je da nije dobro za Hrvatsku da se sada cijeli sustav obnovljivih izvora energije stavlja pod znak pitanja. Uvjeti o otkupnim cijenama doneseni su uprijašnim vladama, istaknuo je.

Na pitanje je li on osobno uteg Vladi, s obzirom da je deblokirao projekt vjetroelektana koje su sada u središtu korupcijske afere, odgovorio je: “To će procijeniti predsjednik stanke. Moj mandat je mojem predsjedniku svaki dan na raspolaganju. Kad bude mislio da ne trebam biti dio tog tima, poštovat ću njegovu odluku.”

Na pitanje je li premijer Plenković bio upoznat s dokumentima koje je potpisao, ministar je kazao da ga ne upoznaje na dnevnoj bazi s potpisima na različitim dokumentima koje daje.

“Premijer ne mora znati sve što se potpisuje. Rješenje za vjetoroelektrane je na dvije sudske instance dobilo svoju potvrdu”, zaključio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI