KALINIĆ O VUČIĆU: ‘Ako je netko predsjednik tada mora poštovati proceduru, kad ne bude predsjednik može privatno doći’

Screenshot/N1

Novu rundu zaoštravanja odnosa između Hrvatske i Srbije nakon što je srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću zabranjen “privatni posjet” Jasenovcu, za N1 je komentirao Pavle Kalinić, stručnjak za sigurnost.

“Mislim da i jedna i druga stranu imaju dosta problema, ovo je bila idealna prilika da se napravi ‘dimna bomba’ na drugoj strani. Postoji procedura kako tko posjećuje i tu ne bi trebalo biti problema. Jasenovac je nažalost to što je i od toga se nikad neće moći pobjeći, posljednjih su se desetljeća napumpavale, smanjivale brojke, no postoje i one realne. Ako se radi i o jednom jedinom čovjeku koji je tamo skončao, to je sramota i to se ne može oprati. Sigurno se ne može koristiti za dnevnopolitike probleme koje imaju susjedne države”, rekao je Kalinić.

Prema njegovom mišljenju, pretjerano je hrvatsku Vladu nazivati ustaškom, kao što to rade srbijanski tabloidi i neki tamošnji ministri.

“To su budalaštine. Ova Vlada nema nikakve veze s ustaškom. Ustaška vlada je prošlo svršeno vrijeme. To je ona vlada koju su pobijedili partizani koji su bili na pravoj strani povijesti. To je neupitno. Vidim da na ovim prostorima jako loše ide završetak Drugog svjetskog rata. Mi bismo se možda uključili u ovaj Treći koji skoro da nije počeo, ali nikako da završimo Drugi. U Zagrebu imate još dio Mirogoja koji nije uređen i sad su prepucavanja jer se radi o pripadnicima koji su poginuli na poraženoj strani ’45. Ja smatram da se to treba urediti i to bi bio početak da se završi Drugi svjetski rat. Svi oni su mrtvi i to je završena priča”, istaknuo je stručnjak za sigurnost.

Dodao je kako Srbija ima problema u vezi dvostrukog odnosa. Pojasnio je kako je s jedne strane EU i SAD, a s druge strane Rusija.Na pitanje što bi se dogodilo da je Vučić ipak došao u privatni posjet, zajedno sa svojom pratnjom, Kalinić je odgovorio kako “osobno smatra da ako je netko predsjednik onda postoji procedura i to se mora poštovati”.

“Kad ne bude predsjednik, onda može privatno doći. Ovdje se mora raditi o državnom posjetu, pogotovo zašto što se Jasenovac redovito koristi za prepucavanje dvije države”, rekao je.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI