KALINIĆ O PADU LETJELICE: ‘Ne znamo ništa kao ni otpočetka što nismo znali ništa, imali smo sreće što dron nije pao na neku zgradu’

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Sigurnosni stručnjak Pavle Kalinić za N1 je komentirao konferenciju za novinare vezanu uz pad letjelice na Zagreb.

“Ne znamo ništa kao ni otpočetka što nismo znali ništa. Ja sam očekivao da se kaže odakle je došla, tko ju je lansirao, kako se moglo dogoditi da je preletjela tri države i da to nitko ne javi. Jedva stvar koja je meni zapela za oko je da smo mi to vidjeli samo dvije, tri minute, nije točno, provjerio sam i naši radari na Papuku i na Medvednici vide sve do Budimpešte, to je bilo dovoljno vremena. Jest da imamo muzejske primjerke zrakoplova MIG-21, ali da su bili alarmirani, oni su ga mogli spustiti.

Mi smo imali sreće što taj dron nije pao na neku zgradu, na studentski centar. Govorilo se o kilaži od 120 kila, to se zvalo krmača. Da je to eksplodiralo, prvo ti dijelovi ne bi bili tamo. Ono što je najvažnije bilo je to zašto naše zrakoplovstvo nije reagiralo na to, pokazalo se i da je taj NATO kišobran šupalj. Mi smo imali sreće da je to palo na otvoreni prostor”, rekao je Kalinić.

Dodao je kako je ostalo nejasno je li Zagreb bio cilj.

“Ja se osobno nadam da je to bila greška, ali je puno veći problem ako je Zagreb bio cilj. Mi smo članica NATO-a i ako je to cilj trebao bi se aktivirati članak 5 i da svi krenu u obranu Hrvatske. Međutim, ovdje nije ni ustanovljeno odakle je došao. Ili je, ali nama ne žele reći”, istaknuo je.



Rekao je i da ne zna što je to nekonvencionalna organska tvar koja se spominjala na pressici.

“Neki zrakoplovi imaju sustave za samouništenje, možda je takvih dijelova bilo i u ovoj letjelici, ali ovo je prvo i osnovno izviđački dron, on bi barem radi ravnoteže trebao imati dvije takve od 120 kila, a na kraju je ta priča pala, počeli su se dublje ukopavati s tim izjavama, uključujući i tu nesretnu konferenciju jučer nakon koje su i stvari koje su se činile jasnima, postale nejasne”, naglasio je Kalinić.

Govorio je i o ratu u Ukrajini. Rekao je da će Rusija na protjerivanje diplomata sigurno odgovoriti istom mjerom i da će naši diplomati biti zamoljeni da napuste Moskvu.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI