Kalinić: Ne može se reći da Grad nema odgovornost, ali je prva odgovornost država i vladajuća garnitura

Foto: Cropix

Epidemija, potres, poplava – za Zagrepčane je ovo teška godina. I ova se katastrofa mogla predvidjeti, odnosno i je, a s čovjekom koji je na to ukazao kao mogućnost nakon jačeg potresa – Pavlom Kalinićem razgovarao je RTL.

Je li potres oštetio poplave od odvodnje te tako prouzročio poplave, Kalinić kaže da je teško reći bez pregleda. Upozorava i na drugi problem – građevinski materijal.

“Ostalo je puno građevinskog materijala izbacanog, a poslije sklanjanja puno je prašine i mrvica završilo u kanalizaciji i one su smanjile protočnost cijevi. One bi trebale biti provjerene, mnoge treba i zamijeniti. Zagreb se promijenio kroz godine, ova infrastruktura je dotrajala i ona će s vremenom morati biti izmijenjena.”

Četiri mjeseca je prošlo od potresa, postavlja se pitanje zašto te stvari još nisu provjerene?

“Ured za upravljanje u hitnim situacijama trebao je trajati između 24 sati i 48 sati, mi smo trajali 70 dana. Treba, a se uključiti država, još nije. Sad se tek donosi Zakon. On se mogao donijeti i prije, ali vladajućima je u interesu bilo da dobiju još jedan mandat, što su i postigli. Činjenica je da se sve to razvuklo u Zagrebu, i što se tiče korone i što se tiče posljedica potresa. Ovo je potres u glavnom gradu, nisu razvaljene samo neke dvije potleušice na Dinari ili Velebitu. Hitno treba krenuti, uskoro će doći zima, ljudima treba omogućiti da to normalno funkcionira, da dobiju plin i toplu vodu. To će ići sporo”, kaže Kalinić.“Svaki objekt koji je građen između 1980. i 1964. morat će dobiti statički proračun i kako to statistčki obnoviti. Bit je u tome da ako se opet dogodi potres, da ta zgrada može izdržati potres koji se inače očekuje da će biti najrazorniji”, dodaje.

Kalinić prihvaća da je i Grad Zagreb odgovoran za sinoćnji potop.

“Ne može se reći da Grad nema odgovornost, ali je prva odgovornost država i vladajuća garnitura, koja je trebala stati iza Grada. Da je Grad dobio sredstva, to su milijarde koje treba investirati. Grad je pokrenuo promet, dijelio materijal, kontejnere, dao maksimalnu pomoć, bez države to je nemoguće. To nije projekt koji se može završiti u nekoliko mjeseci ili godinu dana, to je 10 do 15 godina projekt. Zahvaljujući hrvatskoj nesposobnoj vlasti, bez obzira da li sadašnjoj ili onoj koja će doći, to će sigurno trajati 15,20, ako ne i 25 godina. Ako se ikad uopće dovede u red”.

Kalinić je sam predvidio da bi moglo doći do problema, ali unatoč tome Grad nije provjerio odvodnju. On kaže da je razlog tome što su sva sredstva dali građanima čiji su objekti oštećeni u potresu – u obliku građevinskog materijala i kontejnera.

“Grad Zagreb to ne može provesti bez pomoći države, a država se ponaša tako da bi im, kako se meni čini, bilo lakše da Varaždin proglase glavnim gradom, nego da krenu u obnovu”, rekao je Kalinić za RTL.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI