KALINIĆ KOMENTIRAO RAT U UKRAJINI: ‘Rusija ima dovoljno potencijala za nove snage, mislim da će Ukrajina biti prisiljena na kompromise’

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Pad letjelice u Zagrebu, situaciju u Ukrajini te koliko bi rat mogao trajati za N1 komentirao je sigurnosni stručnjak Pavle Kalinić. Istaknuo je da Ukrajina nema šanse dobiti Ruse i da će morati pristati na kompromise.

Za pad letjelice je rekao da se “to razvlači ne bi li se zataškalo”.

“Vlada je loše istrčala tvrdeći da je na dronu bila bomba, ali pokazali su ljudi koji su inače stručni, da nema bombe. Nema šanse da je bilo neke bombe, to je bio prastari sovjetski izviđački dron i priča o bombi ne postoji.

Da je bila bomba od 120 kg, ona se ne može staviti po sredini jer on ne polijeće kao avion, nije bilo moguće. Ta bomba koju su naveli zvala se mala krmača, da je tako nešto palo, tamo nekoliko kilometara ne bi bilo stakla, a ne bismo ni našli dijelove, a Studentski centar bi bio ozbiljno devastiran”, naglasio je.

Uspoređujući s aferom Grupo rekao je da se stvari zataškavaju kao što se ozbiljne afere ne raščišćavaju.



“Ovo će se isto zataškati. Sad je rekonstrukcija Vlade, ali ja mislim da je vrijeme za prijevremene izbore da se formira široka koalicija sa stručnjacima u Vladi da se izvadimo iz ovog gliba. Ako se želimo spasiti i zaustaviti daljnje iseljavanja Hrvata, ne možemo imati Vladu nestručnjaka”, istaknuo je sigurnosni stručnjak.

Na pitanje tko je i zašto ispalio dron, Kalinić je odgovorio kako smatra da je taj dron doašo iz Ukrajine i to najvjerojatnije greškom.

“Pokazao je da je taj NATO kišobran za zaštitu prilično šupalj, da je hrvatska protuzračna obrana zamrznuta i laž je bila da smo to vidjeli dvije-tri minute, imali smo dovoljno vremena za reakciju. Pokazalo se da nismo pripremljeni ni sposobni”, rekao je.

Osvrnuo se na rat u Ukrajini i zašto opsada Kijeva nije uspjela.

“Ukrajina je očito dobila obavještajni podatak o ruskom planu i dvije najelitnije postrojbe su dočekale Ruse na aerodromu. Specijalci su minirali pistu i ondje je postalo nemoguće sletjeti teškom zrakoplovu. Sad se zaglibilo i pretvara se u dugotrajni rat u kojem su ciljevi odvajanje Ukrajine od Crnog mora, pa prostor koji ide prema odmetnutom dijelu Moldavije gdje su i inače ruski vojnici, a sigurno će se u istočnom dijelu pokušati proširiti prostor da ga zauzmu do kraja. Od pregovora nema ništa, glavni igrači su SAD i Rusija, nažalost Ukrajinci su tu kolateralna žrtva, a najveća gospodarska žrtva je Njemačka zbog svoje ovisnosti o plinu. Da bi se ovo spriječilo ubuduće, Europa bi se trebala konstituirati kao država, da ima jednog ministra financije, policije i gospodarstva, ne vidim kako drugačije…”, istaknuo je Kalinić.

Nije optimističan oko mogućnosti vojne pobjede Ukrajinaca.

“Mislim da ovih devet država s nuklearnim oružjem ako osjete da su pred porazom, da će to upotrijebiti. Mislim da Francuska treba voditi glavnu riječ jer je dovoljno udaljena i nema zlu povijest s Rusima. Rusija ima dovoljno potencijala za nove snage, mislim da će Ukrajina biti prisiljena na kompromise. Mislim da je i Zelenskij toga svjestan jer je govorio da će sve dati na referendum. Ali ako Krim date na referendum, tko će nakon svega ovoga zaokružiti da Donbas bude ukrajinski? Ruski stratezi su svjesni da ako izgube rat, osobno smatram da ne mogu, Rusija bi se mogla raspasti”, zaključio je sigurnosni stručnjak.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI