Kalifornija dekriminalizira dječju prostituciju!

Holly Mitchell

U hrpi kretenskih zakona koji su stupili na snagu s novom godinom u Kaliforniji, utvrdi progresivizma i liberalizma, čak ni onaj koji nalaže da se emisija stakleničkih plinova, tj. metana, koji u zrak ispuštaju krave muzare (da, dobro ste pročitali, krave muzare!) smanji za 40% do 2030. godine, zakon SB1383, nije najgluplji.

Kako će zakonodavci natjerati krave da ispuštaju manje metana, hoće li im ugraditi katalizatore u crijeva, nije baš jasno – to priznaju i sami zakonodavci, koji kažu da trenutno ne postoji poznat način na koji bi se mogle regulirati “emisije životinjskog metana” kako bi se proveo SB1383. Ali zato će provedba SB1322 biti puno lakša: Tu se nema što regulirati. Policija i pravosuđe se od sad neće petljati u dječju prostituciju, bar što se tiče prostitutki.

Ne, ne radi se o lažnoj vijesti, “fake news”, niti o pogrešno shvaćenom prijedlogu zakonskog teksta, on je vrlo jasan – što se vidi i iz priložene prve stranice tog zakona. U SB1322 se navodi kako je “prema postojećem zakonu krivično djelo traženje usluga ili uključenost u bilo kakav čin prostitucije” dok bi prema SB1322 “navedene odredbe bile neprimjenjive za dijete mlađe od 18 godina za koje se pretpostavlja da je umiješano u ponašanje koje bi, da se radi o odrasloj osobi, bilo povreda gore navedenih uvjeta” (zabrane prostitucije). Zakon bi doduše omogućio da se maloljetnike smjesti u privremenu skrb “pod ograničenim okolnostima”, no to zapravo ne znači ništa – nema suda, nema suđenja, nema popravnog doma, i maloljetnici mogu iz “privremene skrbi” ionako izaći isti dan. Naime, ne možete ih bez suđenja držati zatvorene iza rešetaka i oduzeti im slobodu.

prostitucija

Kalifornijski zakonodavci smješteni u Sacramentu su sasvim sigurno “progresivniji” i lijevo i od Mao Ce Tunga, kojem su svakog dana dovodili grupu pionirki s kojima bi on onda iza zatvorenih vrata “diskutirao” neko vrijeme, no ipak je teško zamisliti da bi uradili nešto tako imbecilno. Ali ipak jesu. Politike koje oni kreiraju se zasnivaju na potpunom zanemarivanju i odbacivanju iskustva, zdravog razuma, i, najviše od svega, odbacivanja prihvaćanja ljudske prirode – naročito njene mračne strane. Upravo ovo potonje je pokopalo marksizam kao takav i njegovu ekonomiju zasnovanu na “wishful thinkingu”, vjerovanju da će posljedice njihovih politika zasnovanih na ideološkim premisama biti onakve kakve oni žele, a ne onakve diktira stvarnost svijeta, a uskoro će, ako Bog da, pokopati i kulturni marksizam. Oni smatraju da će se kriminalci rehabilitirati ako im se pruži prilika, da će se imigranti iz muslimanskih zemalja pretvoriti u liberalno misleće ateiste ako im se omogući da žive na zapadu i ako im se daju široka socijalna prava, i da će se djeca koja se bave prostitucijom lakše uklopiti u društvo ako ih se izdvoji iz kaznenog sustava.

Naravno, kao što liberalni Los Angeles Times kaže, zakon, kojem je autor demokratska senatorica iz Kalifornije Holly Mitchell, je temeljen na pretpostavci da držanje djece izvan sustava popravnih domova za mladež i njihovo prepuštanje u ruke socijalne službe daje kudikamo veće izglede za njihovu rehabilitaciju. I to je točno: oni često ulaze u kazneni sustav kao maloljetni delinkventi, a izlaze kao školovani kriminalci, povezani s istim takvima i učlanjeni u ulične bande. No, Guverner Kalifornije Jerry Brown je 2014. potpisao zakon kojim se maloljetne žrtve trgovine seksualnim robljem bez legalnih skrbnika prepuštaju sustavu skrbi za napuštenu i zanemarenu djecu.



Zakonski prijedlog SB 1322 je dobio snažnu potporu široke koalicije političara i kreatora javnog mnijenja, medija prije svega, koji tvrde kako je taj zakon korak dalje u istom smjeru. Oni žele potpuno izdvojiti mlade žrtve trgovine bijelim robljem iz pravosudnog i represivnog sutava. No policija, koja je malo upućenija u to kako stvari funkcioniraju na ulici, se protivi tom zakonu. Oni ističu da je sustav socijalne skrbi ozbiljno potkapacitiran i da jednostavno nema resursa za preuzimanje skrbi o maloljetnim djevojčicama i dječacima koji se prostituiraju, no to je još najmanji problem.

Naime, zakonski prijedlog senatorice Mitchell je vjerojatno zasnovan na dobrim namjerama, Istina, iz dobrih namjera. Ali znamo gdje vode dobre namjere, naročito kad su produkt endemske bolesti američkih i drugih lijevih liberala, potpune ignorancije kad je stvarnost u pitanju. Oni smatraju da će njihove politike zasnovane na ideologijama rezultirati željenim učinkom samo zato jer oni tako žele, pa smo tako dobili islamski terorizam u Europi umjesto željene multikulti idile u Europi, da ne govorimo o propasti socijalnih sustava nekoć bogatih socijalnih država sjevera Europe koji se lome pod teretom sve većeg broja zloupotreba i imigranata. Jer, ako možete živjeti od socijale, a zašto biste radili? Ako ima drugih koji pristojno žive a ne rade, zašto biste vi bili budala?

Ista je stvar s ovim zakonom. Svatko s IQ-om većim od Ave Karabatić i zrnom zdravog razuma u glavi može zaključiti kako SB 1322 zapravo potiče svodnike i trgovce seksualnim robljem da ciljaju na maloljetne dječake i djevojčice – radije nego na punoljetne žene. Razlog je očit i jednostavan, a najbolje ga je formulirao Travis Allen, jedan od rijetkih republikanaca u redovima kalifornijskih zakonodavaca u Sacramentu. On je u tekstu objavljenom u Washington Examineru napisao, “imunitet od uhićenja znači da policija i snage reda nemaju ovlasti ometati  maloljetnike uključene u prostituciju – što znači više novca za njihove svodnike”. Jednostavno rečeno, maloljetne prostitutke će više vremena provoditi na ulici – a manje, odnosno nimalo, u zatvoru. Stave li ih u sustav socijalne državne skrbi, bit će vani istog dana – jer ih tamo nitko ne drži iza rešetaka, za razliku od popravnih domova. To znači veću zaradu za svodnike, a to pak znači da će se oni radije orijentirati na maloljetnice. Usto, znači i manji rizik za svodnike, jer se policija ne smije petljati u maloljetničku prostituciju – jer nemaju zakonskog temelja. Kako im ne prijeti uhićenje, nemaju niti razloga odati ime svodnika. A postoji i gora mogućnost – ako su i svodnici ili svodnice maloljetni, policija nema nikakvih šansi i sve je što se njih tiče legalno! Ako djeca rade bez svodnika, što je čest slučaj – opet je sve praktički legalno! Dakle, umjesto da se legalizira prostitucija odraslih – a nema nikakvog razloga da bude zabranjena, ukoliko ne uključuje prisilu, jer nema oštećene strane i jer se radi o sporazumnom odnosu dvije strane  – na zapadu se upravo u “najliberalnijim” državama poput Švedske i Kalifornije sve oštrije progoni prostitucija i uvode zakoni po kojima se strogo kažnjavaju i mušterije, ali se zato maloljetnička prostitucija, pod izgovorom “lakše rehabilitacije žrtava trgovine ljudima” de facto legalizira! Usto, zanimljivo je da se kod prostitucije strogo kažnjavaju mušterije – jer se ispravno smatra da je neželjenu trgovinu najlakše iskorijeniti udarom na potražnju, što je poznata činjenica iz ekonomije, ali se isto ne primjenjuje na trgovinu drogom.

Javni tužitelj okruga Alameda, Nancy O’Malley, vodeća stručnjakinja za pitanja trgovine ljudima, rekla je medijima, “To samo otvara vrata svodnicima da koriste tu djecu  kako bi činila zločine i kako bi ih još gore iskorištavali.” Drugi je tužitelj upućeno primijetio kako bi svodnici, kad bi sami pisali zakone kojima bi sebe štitili, napisali nešto poput SB 1322. A što se tiče senatorice Mitchell, ona je nedavno donijela zakon kojim je minimalna satnica u Kaliforniji podignuta na 15 dolara, a to važi i za sezonske radnike kojima se također mora plaćati prekovremene sate ako rade više od 40 sati tjedno. Posljedica je otpuštanje velikog broja najslabije plaćenih radnika, koji će tako pasti na teret socijalne skrbi: poslodavci, uz takav trošak jednostavnog rada, sve češće dolaze u iskušenje da zapošljavaju na crno, i da zapošljavaju ilegalne imigrante. Po realnoj ekonomskoj cijeni rada, naravno, ne po 15 dolara (oko sto kuna) po satu. Tako će se i ovaj zakon vjerojatno slomiti na leđima najranjivijih, koje bi kao trebao štititi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI