KAKVO UHLJEBIVANJE PUPOVČEVE ZASTUPNICE! Plenković drhti: Zbog nje Hrvatskoj stižu kazne, a sad je dobila nagradnu pozicija!

Trgovinska koalicija, tako se na političkoj sceni nerijetko opisuje suradnja između premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i Milorada Pupovca, čiji SDSS na životu održava Plenkovićevu tanku većinu u parlamentu, a time i Plenkovićevu vladu. Nagledala se i naslušala hrvatska javnost brojnih apsurda koji su se pripisivali ovoj suradnji, no dvojac koji kormilari državom nikada se na kritike nije osvrtao. Da Pupovac mari za kritike i kritičare, ne bi dva desetljeća uspijevao plivati svim strujama hrvatske politike, glumeći žrtvu.

Širi interesi

Ako je vjerovati HDZ-ovcima, žrtva Plenkovićeva i Pupovčeva odnosa upravo je premijer, koji ispunjava svaki njegov zahtjev, bilo da je riječ o financiranju raznih organizacija s kojima je povezan ili o kadroviranjima. Poznato je kako na poziciji potpredsjednika Vlade sjedi SDSS-ov Boris Milošević, za kojeg zapravo nije moguće utvrditi čime se točno bavi, no izgleda da su SDSS-ovi, a time i Pupovčevi interesi znatno širi. To je vidljivo i iz toga što je nedavno članicom Upravnog vijeća Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju postala SDSS-ova Spomenka Đurić.

Bilo bi to tek još jedno uobičajeno političko uhljebljivanje da Đurić ranije nije radila u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a iz kojeg ju je ispratila mlada ministrica Nataša Tramišak znajući za njezinu nemalu aferu. Dotična je, naime, nezakonito potpisala 1700 rješenja o prigovoru na natječaj ministarstva, dok danas tvrdi kako je sporna rješenja potpisivala bivša ministrica Gabrijela Žalac. Kronološki joj okolnosti baš i ne idu u prilog jer je ova nekadašnja državna tajnica iz tog ministarstva ispratila i bivšu ministricu i njezina nasljednika Marka Pavića. Umjesto da se propitkuje njezina odgovornost, Đurić sada odlazi u agenciju koja barata milijunima iz europskih fondova, a treba imati na umu kako je dobivanje sredstava iz tih fondova i u Ministarstvu regionalnog razvoja jasno propisano.

Ministarstvo zbog njenih potpisa izgubilo tužbe

Naime, kada netko ima projekt koji želi financirati, javlja se na natječaj ministarstva. Ministarstvo zatim odlučuje o dodjeli sredstava. Razumljivo, određeni projekt može i ne mora proći, no ako mu projekt ne prođe, prijavitelj ostvaruje pravo na jednu žalbu, na koju ministarstvo donosi rješenje. Točnije, rješenje potpisuje ministar, no umjesto ministara, taj je posao odrađivala Đurić, kršeći Zakon o upravnom postupku. Problemi na tome nisu stali pa su ministarstvo zatrpale tužbe 12-ero prijavitelja kojima je ova bivša državna tajnica potpisivala rješenja. Ministarstvo je sve sporove na koje je Đurić stavila potpis izgubilo, premda su se branili tvrdnjama kako nisu kršili zakon.

 



Dostavljeno je sudu i nekoliko odluka kojima su Đurić ovlastili za potpisivanje akata, no sud je ostao pri svome – potpisivanje smiju obavljati samo ministri. Ta sudačka dosljednost ministarstvo je zasad stajala više od 40 tisuća kuna, a naši sugovornici bliski ministrici Nataši Tramišak kažu kako očekuju još tužbi od ostalih prijavitelja, te kažu kako je mlada i rezolutna Anušićeva suradnica uskratila mogućnost Đurić da se potpisuje na rješenja, stopirajući time dodatnu štetu kako svojem ministarstvu, tako i državi. U ministarstvu nam ispod glasa priznaju kako su razočarani njezinim imenovanjem u Agenciju te napominju da su se i sami pitali je li u njezinu slučaju riječ o standardnoj zloporabi položaja i ovlasti. Vladu to, po svemu sudeći, ne zanima previše, a novim kadrom u svojem resoru ne zamara se previše ni ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Pupovčev žetončić

Đurić je inače bivša studentica Vojnopolitičkog fakulteta te nekadašnja djelatnica OESS-a i Pupovčeva SNV-a, a godinama je sudjelovala na projektima vezanima uz povlačenje novca iz fondova, i to uglavnom za područja na kojima žive pripadnici srpske nacionalne manjine u Sisačko-moslavačkoj i Šibensko-kninskoj županiji. Kao predstavnica Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog razvoja pripremala je projekt rekonstrukcije, uređenja i opremanja aerodroma u Otočcu, a na njezin poziv Plenković je održao predavanje o radu u Europskom parlamentu uoči europskih izbora u svibnju 2014. godine. Ova Karlovčanka pozvala ga je tada na tu tribinu kao voditeljica programa edukacije mladih Političke akademije Srpskog narodnog vijeća koja je pokrenuta 2008.

Riječ je o programu dodatnog obrazovanja mladih pripadnika srpske zajednice. Zanimljivo, na Vojnotehničkom fakultetu na kojem je Đurić studirala školovali su se stručnjaci za vojnu industriju bivše Jugoslavije, a riječ je o prestižnom tehničkom fakultetu u bivšoj državi. Studente su zatim stipendirale velike tvrtke poput RIZ-a Zagreb, kragujevačke Zastave ili Slobode Čačak, a kampus se nalazio u kompleksu vojarni na zagrebačkom Črnomercu. Premda je studij u međuvremenu propao baš kao i bivša država, studenti svih generacija nastavili su susrete. Redovito se okupljaju još od 1994. godine na inicijativu skupine studenata iz Čačka, a od tada se svake godine nalaze u drugom gradu bivše Jugoslavije. Sudjeluje li na tim susretima Đurić, nije poznato, no zato je i iz njezina primjera vidljivo kako se Plenkovića, suprotno predrasudama mnogih, u njegovoj vladi zapravo ne pita previše.

 

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Kako kažu u HDZ-u, on je postao svojevrsni Pupovčev žetončić, većinu od 76 ruku u vladajućoj stranci ne uspijevaju proširiti i na taj način osigurati stabilnost svoje Vlade pa su slijedom toga Plenković i njegovi suradnici prisiljeni ispunjavati sve zahtjeve predsjednika SDSS-a koji su sve samo ne skromni.

Njegovi odvjetnici

Najviše nezadovoljstva u stranci premijera Plenkovića, uz kadroviranje, izazvali su posljednji sukobi između Milanovića i Pupovca. Tada su, naime, bili prisiljeni držati stranu šefu SDSS-a, bio je to naputak stranačkog vrha na koji se nitko od zastupnika nije smio oglušiti premda su i oni sami znali kako Pupovac opet glumi žrtvu te pokušava preko Milanovićevih napada iz fokusa izgurati temu sa svojom nepravilno ispunjenom imovinskom karticom.

Da su na čelu HDZ-a neki drugi ljudi i da su danas u saborskim klupama neki drčniji zastupnici, Sabor bi gorio od HDZ-ovih polemika s Pupovcem. Umjesto toga, oni su pristali biti njegovi odvjetnici jer samo tako mogu očuvati svoje položaje, tanku vladajuću većinu i poziciju premijera Plenkovića koji danas ovisi o Miloradu Pupovcu, baš kao što je u svojoj prošloj vladi ovisio o pokojnom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i njegovim žetončićima. Time se i ona samouvjerenost s ljetošnjih parlamentarnih izbora na kojima je HDZ izdominirao polako, ali sigurno počela topiti.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI