KAKVO JE STANJE S PLINOM U HRVATSKOJ? Sve predispozicije za opskrbu postoje, a kakva će biti cijena za kupce?

Foto: Pixabay/Ilustracija

Direktor Sektora za plin i naftu u HERA-i Goran Babić i predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić za HRT govorili su o mijenjanju opskrbljivača plinom.

Babić ističe kako je “cijena povoljna za kupce” te tvrdi da svaki kupac u kategoriji kućanstava ima izbor hoće li biti na tržišnoj usluzi ili koristiti reguliranu cijenu koju donosi HERA.

Objasnio je i kako je cijena zaštićena.

“Ona je do 31. 3. sljedeće godine na tim razinama koje su oko 40 eura, u usporedbi s današnjom cijenom koja varira oko 200 eura”, dodao je.

Zato što tržišni opskrbljivači ne mogu pružiti konkurentne cijene u odnosu na javnu uslugu, da bi mogli opskrbiti kupce, morali bi značajno podizati cijene, ili to više ne mogu pa su raskidali ugovore s potrošačima, objasnio je Babić. Kupci imaju pravo povratka na javnu uslugu, pa je u posljednje vrijeme velik broj njih zatražio tu promjenu.



Babić je poručio i da kućanstva ne trebaju strahovati da će ostati bez plina jer su ostala bez tržišnog ugovora.

Pudić je istaknuo da je velika većina potrošača (80-ak posto ili 500.000 potrošača) bila na javnoj usluzi.

Između ostalog je poručio da Hrvatskoj plina neće nedostajati te da smo među članicama EU-a s najboljom situacijom – imamo domaću proizvodnju, LNG terminal, skladište plina…

– Imamo sve predispozicije za sigurnu opskrbu plinom, rekao je Pudić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI