KAKVI NAS SCENARIJI ČEKAJU NA JESEN? Jakšić: ‘Situacija jest zabrinjavajuća, ali još uvijek nije alarmantna i nadamo se da do redukcija neće trebati doći’

Screenshot/N1

Inflacija uzima svoj danak, cijene energenata “lete u nebo”, a o tome kakvi nas scenariji čekaju na jesen za N1 je govorio Dražen Jakšić, ravnatelj energetskog instituta Hrvoje Požar.

Prvo je spomenuo cijene struje za što je rekao kakako su one u veleprodaji višestruko više nego prije godinu dana te da se dio njih prelijeva na leđa potrošača, ali i da kućanstva danas plaćaju daleko nižu cijenu od nabavne.

“Pritisak je u svakom slučaju veliki i zbog utjecaja krize Rusije i Ukrajine, a i sada imamo situaciju da je ovo izuzetno sušna godina u cijeloj Europi i time je smanjena proizvodnja električne energije iz hidroelektrana i to utječe na porast cijena na veleprodajnim tržištima. Kako će se ona odraziti i na cijenu kućanstva ovisi i o odlukama Vlade, ali netko će tu razliku morati platiti. U ovom slučaju veliki je teret na opskrbljivačima, u ovom trenu na HEP-u, koji drži veliki udio na tržištu maloprodaje u Hrvatskoj”, istaknuo je Jakšić.

Naglasio je da dugoročno nije održiva cijena koju sada plaćamo, ali i da je nezahvalno prognozirati kako će se cijene kretati.

Osvrnuo se na sve veća šuškanja u javnosti o redukciji struje. Izrazio je nadu da ipak neće doći do takvog scenarija.



“Međutim, činjenica je da imamo značajno manju proizvodnju iz hidroelektrana i veću potrebu za proizvodnjom iz fosilnih goriva i uvoza, sa sličnom situacijom se susreću mnoge europske zemlje. Ja bih rekao da situacija jest zabrinjavajuća, ali još uvijek nije alarmantna i nadamo se da do redukcija neće trebati doći”, rekao je ravnatelj Instituta Hrvoje Požar.

No, upozorio je i građane i poduzetnike na štednju.

“Nikad nije bilo važnije štedjeti energiju nego sada, kako bismo na zimu mogli izbjeći redukcije, da bi akumulacije bile punije i kako bi skladišta plina bila što punija”, naglasio je.

Objasnio je i kako će se redukcije provoditi, bude li ih bilo.

“One se provode prema planu pripravnosti na rizike, koji je izrađen od strane operatora prijenosnog i distribucijskog sustava, trenutno je na odobrenju Europske komisije i on će definirati detaljnije kako bi eventualne redukcije išle. Kod nas dugi niz godina nije bilo redukcija električne energije i nadamo se da nećemo doći u takvu situaciju. Za vrijeme rata je Dalmacija bila odsječena pa su postojale redukcije u određeno doba dana, ali plan redukcije je pripremljen i bit će objavljen kad ga objavi Europska komisija”, rekao je Jakšić.

Govorio je i o plinu te istkanuo kako su dovoljne mogućnosti uvoza preko LNG terminala te da se ne očekuju problemi u opskrbi, ali da je problem cijena koja je višestruko veća i koja će se svakako odraziti na krajnje cijene opskrbe plinom.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI