KAKVE RESTRIKCIJE ČEKAJU ISTRU? Župan Miletić progovorio o redukciji vode

Foto: Pixabay/Ilustracija

Župan Istarske županije Boris Miletić u petak je za N1 progovorio o redukciji vode u Istri te drugim restrikcijama. Naglasio je kako bi bila mudra odluka u Istri uvesti određene restrikcije, no prvo će razgovarati s direktorima vodovoda i Hrvatski voda.

“Na sastancima ćemo temeljem postojećeg stanja izvorišta vode i u akumulacijskom jezeru vidjeti hoće li biti potrebno uvesti određene restrikcije. Radi se o izuzetno sušnoj godini, maloj količini padalina, a imamo preko 240.000 turista u županiji. Potrošnja vode u odnosu na 2019. godinu je 11-14 posto veća, ovisno o kojem se istarskom vodovodu radi”, rekao je.

Primarni cilj je dotok pitke vode, kao i omogućavanje korištenja vode ratarima i poljoprivrednicima, naglasio je.

“Hoće li biti potrebno obustaviti pranje i zalijevanje javnih površina, pranje automobila… o tome ćemo razgovarati.

Istra je poluotok, nismo izolirani. U primorskom dijelu Slovenije već postoje značajne redukcije vode. U sjevernoj Italiji su također neke regije uvele restrikcije. Vodu možemo štedjeti dok je imamo. Izvorišta vode koja crpe naši vodovodi manje su puni nego 2012. godine. Sutra možemo biti u oskudici, budemo li neoprezni, a to nitko ne želi”, rekao je Miletić.



Zabrinutost zbog nedostatka vode povećavaju i turistički pokazatelji koji govore ja u Istri imamo tri posto više noćenja imamo nego 2019. godine. Ipak, pozitivna je činjenica da je 2012. godine vodovod uložio značajna sredstva kako bi jedan izvor usmjerili na akumulaciju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI