KAKVA NEUGODNOST! Najključniji Plenkovićev ministar u gabuli: Marić u središtu velikog skandala

screenshot

Zagrebačka policija nedavno je kazneno prijavila četiri bivša člana uprave Hrvatske poštanske banke – bivšeg predsjednika uprave Čedu Maletića te njegove kolegice, članice uprave Dubravku Kolarić, Tanju Šimunović i Boženu Mostarčić, ali i jednu neimenovanu 49-godišnjaku.

Navedenu ekipu sumnjiči se da su neosnovanom isplatom bonusa oštetili za 11.5 milijuna kuna u peridou od siječnja 2010. do kolovoza 2014.godine, kada su suprotno odluci Vlade internim aktima banke isplaćivali bonuse koji nisu bili vidljivi u godišnjem financijskom izvješću.

“Bonusi su isplaćeni na temelju financijskih rezultata poslovanja za koje su osumnjičenici znali da nisu vjerodostojni, što je i utvrđeno provedenim nadzorima u kojima su pronađene značajne nepravilnosti u prikazivanju godišnjih financijskih rezultata”, stoji u priopćenju zagrebačke policije.

U priopćenju napominju da su osumnjičenici stekli protupravnu imovinsku korist od 4,5 milijuna kuna, dok su banku oštetili za 11,5 milijuna kuna na ime plaćenih poreza i doprinosa. Policija podsjeća da je od od srpnja 2009. do travnja 2012. godine na snazi bila vladina odluka o zabrani isplate bonusa članovima uprava trgovačkih društva u pretežitom vlasništvu države te su bili i ograničeni iznosi plaća članovima uprava.

Koliko god je kaznena prijava Odjela gospodarskog kriminaliteta zabgrebačke policije neugodna za prijavljenu četvorku, toliko u neugodnu poziciju dovodi i aktualnog ministra financija Zdravka Marića, koji je ujedno najključniji član nove vlade premijera Plenkovića. Naime, u periodu kada su se ove nemile aktivnosti odvijale u Hrvatskoj poštanskoj banci baš je Marić bio predsjednik Nadzornog odbora HPB-a.



Na tu je poziciju izabran u doba kada je bio državni tajnik u Ministarstvu financija. Marićev zamjenik u ovoj banci u tom je razdobolju bio Vedran Duvnjak predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju. Svojedobno je pak Marića zbog povlaštenog kredita kojega je dobio od HPB-a prozivao nekadašnji SDP-ov zastupniok Gordan Maras pozivajući predstavnike medija na ispitivanje povlaštenog kredita kojega je dobio 2010. od HPB-a kao predsjednik Nadzornog odbora (NO) banke.

“Neka mediji ispitaju taj slučaj, kako to dužnosnici i ministri u Vladi mogu dobivati kredite u državnim bankama, koje obični građani i svi ostali koji žive u Hrvatskoj ne mogu dobiti”, rekao je Maras pozivajući Plenkovića da se očituje o tom slučaju. “Ne znam zašto je SDP-u trebalo toliko dugo da uoči da je gospodin Marić dobio taj kredit. Kao tadašnji ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša mogu reći da su građani koji su imali 33 godine, koliko je tada imao Zdravko Marić, mogli pri Agenciji za promet nekretnina ishoditi kredite koji bi bili s otprilike istom kamatnom stopom”, argumentirao je tada ovaj Marićev kredit HDZ-ov Branko Bačić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI