KAKO UBLAŽITI KRIZU? Subvencijama za skraćeni radni tjedan, obnovom škola i bolnica u Zagrebu te obustavom plaća u javnom sektoru

N1

Vlada je ponudila jesenski paket mjera za ublažavanje krize.

Neke od tih mjera su subvencije za skraćeni radi tjedan, obnove škola i bolnica u Zagrebu, ali i obustava rasta plaće u javnom sektoru, piše u subotu Jutarnji list.

Kako bi se provele hitne mjere za spas ekonomije, Vlada će pomoći djelatnostima u turizmu, ugostiteljstvu i prometu sa sufinanciranjem 2000 kuna po radniku za skraćeni radni tjedan.


Planirani su i povoljni krediti za poduzetnike, a Hamag-Bicro i HBOR nastavit će davati kredite s kamatama od 0,25 posto za održavanje likvidnosti poduzeća, objavila je Hina.

Hrvatska na raspolaganju ima i šest milijardi eura bespovratnih sredstava koja se mogu koristiti za različite projekte. Sredstva će se koristiti i za obnovu školskih, zdravstvenih i kulturnih objekata nakon potresa.Od 1. siječnja na snagu stupa nova porezna reforma u kojoj je najznačajnije smanjenje stopa poreza na dohodak s 24 na 20 posto i s 36 na 30 posto, kao i poreza na dobit s 12 na 10 posto za mala i srednja poduzeća, koja ostvaruju prihode do 7,5 milijuna kuna. Plaće bi tako trebale rasti od 100 do 800 kuna.

U planu su i pregovori sa sindikatima o (ne)povećanju plaća. Vlada, kako navodi Jutarnji list, želi kompromis da ili zamrzne povećanje plaća dok se BDP ne počne dizati ili da povećanja budu manja.

Planiraju se ubrzati i investicije koje se financiraju iz EU te potaknuti i državne tvrtke da imaju više investicija, donosi Jutarnji list.

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI