KAKO TEKU PRIPREME ZA UVOĐENJE EURA? Plenković: ‘Ulazimo u klub najrazvijenijih zemalja Europe’

Screenshot/N1

Još nas 130 dana dijeli do službenog uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj, a na 17. sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura koja se održava u srijedu razmatraju se sve dosadašnje etape. Sjednicom predsjeda premijer Andrej Plenković.

Rekao je kako je politički proces završio sredinom srpnja te podsjetio da 5. rujna počinje obvezno dvojno iskazivanje cijena što znači u kunama i u eurima. Veliki dio trgovačkih lanaca već je to počeo s tom praksom.

Euro se kao službena valuta uvodi 1. siječnja, a do 14. siječnja moći ćemo plaćati i u kunama i u eurima. Od 15. siječnja plaćanje će biti isključivo u eurima.

Za zadnji dan mjeseca u ovoj godini, plaće ćemo dobiti u siječnju i to u eurima.

Plenković je na početku sjednice rekao da smo unatoč svi izazovima i krizama proteklih nekoliko godina na pragu ostvarenja jednog od dva strateška cilja dublje integracije u Europsku uniju. Jedan je europodručje, a drugi Schengenski prostor.



Spomenuo je i Ukrajinu te naglasio kako je točno pola godine od početka ruske agresije na tu zemlju. Dodao je kako je invazija “stubokom izmijenila sigurnosnu arhitekturu Europe, ali i promijenila energetsku i prehrambenu situaciju u svijetu”.

“Članstvo u eurozoni jamči hrvatskoj državi, hrvatskom gospodarstvu, hrvatskim građanima, našem ukupnom ekonomskom sustavu i veću sigurnost i bolju zaštitu od kriza i ekonomskih šokova. Dakle, ulazimo u klub najrazvijenijih zemalja Europe i najbolje povezanih s najsnažnijim mehanizmima solidarnosti i potpore u trenucima gospodarskih kriza”, rekao je Plenković.

Opravdavajući članstvo u eurozoni dodao je da će to “našem gospodarstvu omogućiti niže kamate, otpornost na krize i veću konkurentnost, te da ono diže međunarodni rejting Hrvatske u političkom, ekonomskom i financijskom smislu”.

Premijer je naglasio i kako je važna informiranost i zaštita potrošača u procesu prelaska na euro kako ne bi došlo do “lova u mutnom”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI