KAKO SU ZAPRAVO NASTALE USTAŠE? Na HRT-u starta kontroverzni serijal ‘Nezavisna Država Hrvatska’, evo detalja o dugo čekanom projektu

Foto: HRT

Prvi dan nove jesenske sheme Hrvatske televizije koja starta u ponedjeljak 20.rujna  uključuje i dugo najavljivani, a onda i dugo odgađani dokumentarni serijal “Nezavisna Država Hrvatska”. Prva od dvanaest epizoda bit će prikazana u ponedjeljak, 20. rujna u udarnom terminu od 20:10 sati na Prvom programu, a u seriji je, ističu s HRT-a, korišten arhivski filmski materijal nastao u vrijeme postojanja NDH kojeg hrvatska javnost u najvećoj mjeri do sada nije imala prilike vidjeti.

Uvodna epizoda prikazuje kako je 20. lipnja 1928. godine Puniša Račić, poslanik Radikala u Narodnoj skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, izvršio atentat na poslanike Hrvatske seljačke stranke.

“Pavle Radić i Đuro Basariček ubijeni su na mjestu, Ivan Granđa, Ivan Pernar i Stjepan Radić su ranjeni. Stjepan Radić je početkom kolovoza te 1928. preminuo od posljedica ranjavanja. Atentat u Narodnoj skupštini na poslanike HSS-a doveo je do političkih previranja. Jedna od posljedica tog previranja je i osnivanje nacionalističke i terorističke organizacije koja je 1932. godine usvojila ime Ustaše – hrvatska revolucionarna organizacija (UHRO)”, stoji u opisu prve epizode ovog ambicioznog, ali i škakljivog projekta.


Foto: HRT

“Dvije godine od usvajanja tog imena ustaše su sudjelovale u organizaciji i izvođenju atentata na kralja Jugoslavije Aleksandra I. Karađorđevića u Marseilleu. Kako su ustaše nastale i kako su postale organizacija sposobna sudjelovati u organizaciji i izvođenju atentata na kralja Aleksandra, tema je prve epizode”, najavljuju s državne televizije.

Serijal NDH govori o razlozima nastanka ustaškog pokreta, vojno-političkim okolnostima koje su dovele do stvaranja Nezavisne Države Hrvatske, najvažnijim događajima i ličnostima koji su obilježili njezino postojanje, kao i vojno-političkim okolnostima koje su utjecale na njezin nestanak”, poručuju s HRT-a te dodaju da se u projektu pojavljuje više od trideset doktora povijesnih znanosti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Njemačke, Velike Britanije i Italije, a s iskustvima života u NDH gledatelje će upoznati i nekoliko svjedoka vremena. 

Serijal je nastao u produkciji HRT-a, odnosno programskog odjela Obrazovanje i znanost. Autori serijala su dr. Hrvoje Klasić i Miljenko Bukovčan, redatelj Miljenko Bukovčan, a urednik Dario Špelić.

Foto: HRT

Snimanje ovog serijala započelo je još 2015. godine, u vrijeme kad je glavni ravnatelj HRT-a bio Goran Radman, a emitiranje je, iz kojekakvih razloga, odgađano nekoliko puta. “Stalno nam samo govore: bit će, bit će…”, požalio se prije ljeta povjesničar Hrvoje Klasić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI