KAKO SE UMIROVLJENICI NOSE S POSKUPLJENJEM CIJENA: 63 posto ispitanika kupuje proizvode na akciji

ilustracija

Poskupljenje osnovnih prehrambenih namirnica poput ulja, šećera, brašna i kruha zadalo je dodatan udarac umirovljenicima koji se ni ranije nisu mogli baš jednostavno progurati kroz mjesec.

Nije ni čudo, jer ih većina prima mirovine ispod prosječnih 2.582 kune. Mali rast koji će se dogoditi rujanskim usklađivanjem slaba je utjeha, jer se na jesen očekuju nova poskupljenja prehrambenih proizvoda, piše web portal mirovina.hr.

Portal mirovina.hr postavio je anketu na svoje internetske stranice s upitom kupuju li umirovljenici proizvode na akciji.

Prema rezultatima ankete, u kojoj je sudjelovalo oko 500 čitatelja, takav način kupovine prakticira oko 63 posto ispitanika. S poskupljenjima se nekako nosi njih 25 posto, ali strahuju što će biti s cijenama ove jeseni. Da kupuju samo u trgovačkim centrima, jer su im malene trgovine preskupe, kaže njih oko 8 posto. Samo manje od tri posto ih tvrdi da kupuju jednako kao ranije te da ne osjete veliku razliku u cijenama.
Umirovljenici su kao skupina iznimno ranjivi na poskupljenje hrane pa nije ni čudo što s velikom zabrinutošću čitaju vijesti o poskupljenjima cijena, osobito kruha i mesa, ove jeseni.

67-godišnji Željko kaže kako uvijek prati kada je mlijeko na akciji 3.80 kuna i onda kupi jedan cijeli paket kako bi imao za neko vrijeme:



“Iako mi je mirovina mala, 1500 kuna, još uvijek ne gledam toliko akcije, ali ako se ova poskupljenja nastave, morat ću početi”, kaže.
Drugačije razmišlja 63-godišnja Pavica, bivša kuharica, koja kaže kako su joj akcijski letci postali redovita literatura srijedom navečer.

“Svaku srijedu skupim sve kataloge i na papir napišem što je na akciji u kojem dućanu. Imam sreće pa u blizini kuće imam nekoliko trgovačkih lanaca pa lako mogu otići jedan dan u jednu trgovinu, drugi dan u drugu. Moram priznati da se i ne sjećam kad sam zadnji put kupila nešto što nije na akciji. Mlijeko uvijek kupujem za 3,80, tjesteninu za 5 kuna, pa se uvijek iznenadim kad vidim cijenu koja je normalne dane”, priča umirovljenica.

“Teletinu ni ne znam kad sam zadnji put kupila, uvijek su na repertoaru piletina i svinjsko meso. Jedino se koji put malo počastimo nešto boljom ribom, a za povrće imamo sreće što imamo vlastiti vrt. Na jesen, i to će se promijeniti”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI