KAKO JE CIA RUŠILA MILOŠEVIĆA Potrošila 40 milijuna dolara, sastajala se s oporbom u inozemstvu i novac im davala ‘na ruke’

U Srbiju se za pomoć u rušenju nekadašnjeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića slilo gotovo 40 milijuna dolara, svjedoče danas pojedini američki dužnosnici, piše Blic.

I ne samo to, u cijelu priču bila je uključena i američka obavještajna služba CIA koja je, s američkom administracijom, ali i tamošnjom opozicijom, svim snagama radila na tome da se Miloševiću stane na kraj, što se 5. listopada 2000. godine i dogodilo.

U tekstu koji je objavio Foreign Affairs, a koji potpisuje David Sheimer, i koji se bavi uplitanjem američke obavještajne agencije CIA u izbore, navode se detalji i svjedočenja pojedinih dužnosnika agencije, na koji se način i štose tada radilo, a sve s jednim ciljem – svrgavanjem Slobodana Miloševića.

U tekstu autor navodi da mu je Leon Panetta, šef Clintonova kabineta od 1994. do 1997. godine, rekao da je Milošević bio viđen kao negativac s lošim utjecajem i netko tko će “taj dio svijeta preokrenuti naglavačke” ako se ne poduzmu konkretni koraci u vezi s njim. Izbori 2000. godine bili su prilika za to.

“Ne znam da smo javno rekli da je naš cilj promjena režima”, rekao je James O’Brian, tada posebni izaslanik Billa Clintona za Balkan, uz opasku “nismo vidjeli da je Milošević mogao voditi normalnu zemlju”.



Foreign Affairs navodi da su od sredine 1999. godine pa do kraja 2000. i javne i privatne američke organizacije potrošile oko 40 milijuna dolara na razne programe u Srbiji, podržavajući ne samo Miloševićevu opoziciju nego i nezavisne medije, građanske organizacije i inicijative koje su pozivale na glasanje.

“Ovim otvorenim angažmanon, SAD je imao cilj izgraditi izborno igralište u kojem  je Milošević bio spreman manipulirati”, objasnio je O’Brian.

Jedni radili javno, a drugi tajno

Također, navodi se da su State Department, USAID i nevladine organizacije koje je financirala Amerika to radile javno, ali da je CIA to činila u tajnosti.

Autor teksta navodi i da mu je John Saifer, svojevremeno operativni časnik CIA-e, rekao da je između 1991. i 2014. godine znao za samo jednu “uspješnu” operaciju miješanja te organizacije u izbore – u Srbiji 2000. godine.

“Bilo je tajnih napora da se pokuša podržati Miloševića opozicija”, rekao je Saifer, uz podsjetnik da je CIA, nakon što je Clinton obavijestio odabrane članove Kongresa, “podržavala i financirala i pružala pomoć određenim kandidatima opozicije – to je bila glavna stvar”.

Saifer, koji je postao šef CIA-e u Srbiji neposredno nakon izbora, objasnio je da je agencija dala “sigurno milijune dolara” za kampanju protiv Miloševića, uglavnom sastajući se s ključnim liderima srpske opozicije izvan granica zemlje i “pružajući im gotovinu” na licu mjesta.

“Tip je bio ratni zločinac”

U jednom intervjuu Clinton je potvrdio da je ovlastio CIA-u da se umiješa u izbore 2000. godine u korist Miloševićevih protivnika.

“Nisam imao problema s tim”, rekao je o skrivenom djelovanju CIA-e, jer je Milošević “bio hladnokrvni ubojica koji je prouzročio smrt stotine tisuća ljudi”.

“Kao što su američki predsjednici iz vremena hladnog rata vjerovali da mogu ojačati strane demokracije potkopavajući komunističke kandidate, Clinton je vjerovao da može ojačati srpsku demokraciju radeći protiv Miloševića”, navodi se u tekstu.

Također, navodi se da je Clinton za Miloševića rekao da je “tip bio ratni zločinac”, kao i da ga nije smatrao kandidatom za demokraciju, nego kao nekoga tko se pokušava nje osloboditi.

Foreign Affairs piše da se u Srbiji CIA fokusirala na utjecaj na um, a ne na mijenjanje glasačkih listića.

“Nismo svjesno lagali biračima kako bismo ih natjerali da podrže ljude za koje smo se nadali da će pobijediti”, objasnio je Clinton.

Lideri Kongresa znali su za plan

Umjesto toga, CIA je pružala novac i druge vrste pomoći opozicijskoj kampanji. Lideri Kongresa  znali su to i podržali su ovaj tajni plan.

Trent Lott, lider većine u Senatu, podsjeća da je operaciju CIA-e svesrdno podržao.

“Milošević je bio potpuno izvan kontrole. Bio je nered i morali smo nešto učiniti”, rekao je Lott.

Službenici CIA-e, za razliku od drugih vladinih dužnosnika SAD-a, mogli su raditi u tajnosti.

“Zbog prirode i načina na koji radimo”, objasnio je Douglas Vice, tadašnji operativni časnik CIA-e sa sjedištem na Balkanu.

Rekao je i da je sudjelovanje američke obavještajne agencije u izborima bilo “značajno”, dok je Washington koristio “sve instrumente naše nacionalne sile kako bi stvorio rezultat koji je bio ugodan za SAD”.

Obuka aktivista

Također, navodi se da su američke organizacije za promociju demokracije, dijeleći Clintonovu zabrinutost, nastojale osigurati da Milošević ne može falsificirati prebrojavanje glasova.

Jedna nevladina organizacija koju financira SAD obučila je više od 15.000 aktivista za praćenje izbora na biračkim mjestima.

Na dan izbora, poslanici opozicije dijelili su glasačke listiće zajedno s vladinim dužnosnicima. Državno brojanje glasova sugeriralo je da je Milošević imao usku prednost. Međutim, paralelno brojanje otkrilo je istinu – izgubio je s ogromnom razlikom.

Izbili su veliki prosvjedi, a Milošević, nesposoban da uguši narodnu revoluciju, bio je prisiljen podnijeti ostavku.

Međutim, “tajna ruka” CIA-e ostalaje skrivena. Dva desetljeća poslije, sada umirovljeni američki obavještajci izrazili su neobjašnjivo uvjerenje da se njihov rad pokazao ključnim u porazu Slobodana Miloševića.

Saifer je komentirao “uspjeh” operacije CIA-e. Vice je rekao da je SAD napravio “veliku razliku” i da je “kombinacija” prikrivene i otvorene taktike proizvela “pozitivan ishod”. Kao i kod svih prikrivenih operacija kojima se utječe na birače, CIA ipak nije mogla prcizno procijeniti njezin  utjecaj.

“Teško je mjeriti”, rekao je Saifer.

Ali napomenuo je da su dužnosnici Vlade Srbije priznali zasluge CIA-e za njihovu pobjedu iza zatvorenih vrata.

“Mnogi ključni igrači koji su postali vodeće osobe u zemlji nastavili su se sastajati s nama i govoriti nam da su naši napori doveli do njihova uspjeha”, rekao je Saifer, “u smislu da smo im pomogli u svemu, od oglašavanja do financiranja i načina na koji su odrađivali ono što je trebalo tijekom kampanje”.

Autor teksta u Foreign Affairsu navodi da je u intervjuima visokim vladinim dužnosnicima bilo neugodno kada su spominjani CIA i Miloševićev poraz.

“Ja sve znam, ali ne mogu o tome govoriti”, rekao je John McLaughlin, koji je bio zamjenik direktora CIA-e 2000. godine.

Miješanje CIA-e u izbore 2000. godine nije bilo reprezentativno za posthladnoratovske operacije. Na kraju, koliko često ratni zločinac može biti svrgnut glasačkim listićem?

“Činilo se da postoji viši nivo komfora, ne samo u obavještajnom dijelu svijeta, da se zaista nešto mora učiniti na Balkanu”, rekao je Steven Hall, bivši časnik operacija CIA-e koji je bio stacioniran u regiji 2000. godine.

CIA intervenirala dva puta, u Srbiji i Iraku

Za Washington je “izborna manipulacija” postala “krajnje sredstvo”, dodao je Vice, a srpski slučaj je “potpuni izuzetak”, dijelom i zbog Miloševićevih zločina, a dijelom i zbog “prijemčive”, “kredibilne” i “atraktivne” prirode opozicije.

Za takve slučajeve, Vice je tvrdio uopćeno: “Ciljevi opravdavaju sredstva… rizik je da možda u očima nekih učinite nešto što nije američki”.

Autor navodi i da, kada je pitao Clintona zašto je u Srbiji provedena prikrivena akcija, on jednostavno rekao: “Postoji prag smrti, a Milošević ga je prešao”.

U tekstu se navodi i da se CIA dva puta u 21. stoljeću umiješala u izbore u nekim zemljama, jedna je bila Srbija 2000. godine, a druga Irak 2005. godine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI