Kako je Beljak zakotrljao ‘političku odmazdu’ ‘neposlušne’ stranačke kolegice – Marijane Petir

Pixsell

Krešo Beljak je napravio čudan potez nakon gubitka na parlamentarnim izborima, nakon što je napravio čudan potez prije parlamentarnih izbora

Neprijateljstvo između Marijane Petir i Kreše Beljaka traje već neko vrijeme.

Kada je nedavno “vođa” Beljak izabran za predsjednika stranke Petir mu je uputila oštre kritike.

Skupština koja ga je izabrala bila je bazirana na ilegalno održanim skupštinama općinskih, gradskih i županijskih organizacija HSS-a, s lažnim delegatima, optužila je Petir Beljaka.

“Eliminiravši sve protukandidate, bilo je sasvim očekivano da je Krešo Beljak sebi očistio put kako bi i dalje ostao na čelu Hrvatske seljačke stranke. Zanimljivo je pratiti komentare na društvenim mrežama uglednih ljudi i članova HSS-a koji tvrde da su delegati, a nisu bili dobili poziv na izbornu Glavnu skupštinu, poput bivše dubrovačko-neretvanske županice Mire Buconić ili pak nekih koji se hvale da nisu bili delegati ali su glasovali na izbornoj skupštini”, poručila je Petir u siječnju.

Samo par mjeseci prije, odvila se prava drama u HSS-u. Beljak je ušao u  koaliciju s SDP-om, Petir se usprotivila, Beljak nakon izbora suspendirao nju i još 100 članova. Na taj način spriječio je Petir da se kandidira za predsjednicu HSS-a.



Kako je krenulo?

Nakon koalicije s SDP-om, protiv koje je Petir odlučno bila protiv jer za jednu demokršćansku stranku kao što je HSS smatrala je – HDZ je prihvatljivija opcija, i gubitka na parlamentarnim izborima Beljak suspendira Petir i još 100 članova stranke.

“Moram istaknuti da bi rezultat izbora bio bolji da nije bilo opstrukcije od strane nekih članova, koji su radili protiv stranke”, kazao je Beljak i suspendirao nepodobne. Bunio se zbog istupa u javnosti koji mu nisu odgovarali. Petir je uzvratila Beljaku da se radi o čistoj političkoj odmazdi jer se radi o stotinu delegata na skupštini.

Pozivala je Beljaka da odstupi s mjesta predsjednika stranke. Optuživala ga je za smjer koji vodi u propast, i mnogi su se složili s njom rekavši kako je Beljak uništio ugled HSS-a.

Krešo Beljak nije HSS, čulo se od članova najstarije hrvatske stranke. Petir mu je jasno dala do znanja što misli: “stranku je podredio svojim interesima – dolazi do svojih ciljeva ne birajući sredstva”.

“Mi nismo samo dužnosnici. Mi smo i delegati i kandidati na unutarstranačkim izborima, gdje nas gospodin Beljak pokušava eliminirati iz unutarstranačke utakmice, a mislim da je to svojstveno samo za Sjevernu Koreju”, ustvrdila je.

Osim u izboru koalicijskog partnera, ne slažu se u puno stvari. Beljaku se nikad nije dopadalo ni to što je Marijana Petir praktična vjernica. Petir je sama spočitnula predsjedniku HSS-a upravo to. “Ja se bojim samo Boga, to Beljaku najviše smeta. Često mi je sputavao putem medija što vjerujem u Boga. Beljakov prijeki sud podsjeća na doba Tita i Staljina”, objasnila je. Nisu se složili niti oko abortusa. Hod za život za Beljaka je povratak unatrag, dok Petir čvrsto stoji uz život.

Danas se sastaje Predsjedništvo HSS-a na kojem bi trebala biti riješena situacija statusa suspendiranih članova stranke. Marijana Petir, kao što je spomenuto, je na službenom putovanju u Izraelu

Neimenovani članovi HSS-a uputili su tim povodom priopćenje u kojem ističu kako je cijeli postupak bez dokaza te da se radi o politički montiranom procesu. Napominju kako je Sjednica sazvana baš za ovaj dan jer se unaprijed znalo kako će Petir u ovo vrijeme boraviti u Izraelu, na službenom putovanju, ali i zbog lokalnih izbora, odnosno zbog loših rezultata na istima s kojih žele skrenuti pozornost.

Treći razlog je, pišu ti neimenovani članovi HSS – mogućnost vrlo brzih izvanrednih parlamentarnih izbora, a po Statutu Hrvatske seljačke stranke u roku od 6 mjeseci od parlamentarnih izbora se mora održati izborna skupština, a Krešo Beljak se, smatraju, “do danas na ovaj ili onaj način riješio svih konkurenata za mjesto predsjednika, jedina koja mu još smeta je Marijana Petir, koju je suspendirao 14.9.2016. kako se ne bi kandidirala za predsjednicu, a sad će je isključiti iz HSS-a kako bi osigurao svoju poziciju”.

Krešo Beljak cijelo je vrijeme negirao ikakav razdor u stranci. Suspendiranim članovima nije se puno obraćao. Poručivao je da su nebitni te da ih ne želi komentirati.

“Ove koji su izašli iz HSS-a nikako ne komentiram, o tome više ne želim razgovarati. Nema raskola u HSS-u. Stranka nije imala ništa, a sada ima pet saborskih zastupnika, ima financiranje i sve. I sada to netko pokušava prikazati kao nešto loše. Tu nema dviju strana. Nitko objektivan neće reći da smo upropastili stranku, nego će reći da smo spasili stranku. Žao mi je ako netko drugačije misli. Zašto ja moram par mjeseci sebe opravdavati? Zbog čega? Primjerice, Nenad Matić koji je napustio stranku – pa on sam ne može prijeći izborni prag – a ja sam gradonačelnik Samobora u dva mandata. Tko je Nenad Matić? Bio je glavni tajnik. A kad je došao u medije, kad ste ga zvali za intervju? A čovjek je 20 godina u stranci. Niste ga nikada zvali jer nije ništa predstavljao, a sada predstavlja jer smo dobili nekakvu medijsku pažnju zbog svih ovih događaja, a on to iskorištava da bi sebe mogao prodati na lokalnim izborima”, kazao je još krajem siječnja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI