KAKO IH NIJE SRAM? Luksuzni modni brendovi traže 50 posto popusta od proizvođača odjeće u Bangladešu!

Picasa

Zapadni odjevni brendovi koji su odustali od otkazivanja narudžbi zbog pandemije koronavirusa sada traže od podizvođača u Bangladešu da snize cijene i do 50 posto, dodatno pogoršavajući ionako tešku ekonomsku situaciju u zemlji.

Bangladeš je drugi dobavljač odjeće u svijetu za zapadne zemlje, nakon Kine, i uvelike se oslanja na sektor proizvodnje odjeće koji čini 80 posto ukupnog izvoza. Oko 4.000 tvornica zapošljava oko četiri milijuna ljudi, uglavnom žena.

Milijuni kućanstava u Bangladešu ovise o sektoru koji je pandemija koronavirusa teško pogodila.

Izvoz je u prvoj polovini travnja smanjen 84 posto zbog otkazanih odnosno suspendiranih narudžbi u vrijednosti tri milijarde dolara, tvrde vlasnici tamošnjih tvornica.

“Još proučavamo njihovo odstupanje od izvornih uvjeta ugovora … koje uključuje pregovore o cijenama i do 50 posto nižim no što je prvotno dogovoreno”, rekla je Rubana Huq, predsjednica Udruge proizvođača i izvoznika odjeće iz Bangladeša.



Huq također navodi da mnogi naručitelji još nisu objavili kada će platiti ili preuzeti pošiljku, optužujući ih da time pokušavaju dobiti na vremenu.

“Nije nam poznato da je bilo koji brend to napravio, osim jednog koji je crno na bijelo objavio detaljni plan isporuke i plaćanja”, rekla je Huq, izdvajajući švedskog modnog diva H&M, najvećeg kupca odjeće iz Bangladeša.

“Svi su (ostali) uvjetovani, uglavnom odgodom plaćanja, isporuke i popustima”, dodala je.

Aktivistica Kalpona Akter upozorila je da će najveći dio tereta smanjenih ili pregovorima izmijenjenih narudžbi pasti na leđa radnika.

“Posljedice ćemo vidjeti sljedećeg mjeseca, kada se radnicima budu isplaćivale plaće i Eid bonusi”, rekla je.

Budući da se zapadna gospodarstva bore s krizom uzrokovanom koronavirusom i trgovine su u mnogim zemljama zatvorene, brendovi su počeli otkazivati ​​narudžbe, iako su se neki obavezali preuzeti već dovršene odnosno odjevne predmete čija je proizvodnja već počela.

Vladin dužnosnik ocijenio je da je otkazivanje ugovora ili ponovno pregovaranje o njima nepravedno, dodajući da će vlasti to pitanje rješavati diplomatskim pregovorima.

“Naši vlasnici tvornica potrošili su mnogo novca kako bi bili usklađeni i sigurni. Nepravda je da i dalje ne dobivamo dobre cijene”, rekao je tajnik Ministarstva trgovine Md. Jafar Uddin.

Vlada je prošlog mjeseca najavila paket mjera vrijedan 588 milijuna dolara kako bi pomogla ključnom izvoznom sektoru da radnicima isplati plaće.

Sindikati smatraju da to nije dovoljno i da kupci moraju poduprijeti radnike.

Stotine radnika izašlo je u ovom tjednu na ulice, prkoseći vladinim mjerama izolacije zbog koronavirusa, kako bi prosvjedovali zbog neisplate plaća, objavila je policija.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI