KAKO ĆE RAT U UKRAJINI UTJECATI NA GOSPODARSTVO? WTO upozorava na podjelu svijeta u dva bloka

Marko Mrkonjic/PIXSELL

Svjetska trgovinska organizacija u utorak je upozorila kako bi ruska invazija na Ukrajinu mogla utjecati i na globalnu trgovinsku razmjenu. Upozoravaju kako bi se posljedice mogle osjetiti diljem svijeta kroz više cijene hrane i energije.

Procjenjuju kako bi svjetsko gospodarstvo moglo porasti u 2022. godini za 2,8 posto, procjenjuje, snizivši dosadašnju prognozu za 1,3 postotna boda. U 2021. aktivnosti su porasle 5,7 posto.

Globalna trgovina trebala bi ove godine porasti oko tri posto, za 1,7 postotnih bodova slabije no što je WTO bio prognozirao u listopadu prošle godine. U 2023. rast bi trebao neznatno ubrzati.

“Rat u Ukrajini izazvao je ogromnu ljudsku patnju, a oštetio je i svjetsko gospodarstvo, i to u jako osjetljivom trenutku”, kazala je u priopćenju glavna direktorica WTO-a Ngozi Okonjo-Iweala.

“Njegove posljedice osjetit će ljudi širom svijeta, posebno oni u zemljama s niskim dohotkom, gdje kućanstva veliki dio dohotka troše na hranu”, dodala je Okonjo-Iweala.Sankcije će pak prouzročiti pad ruskog gospodarstva za oko pet posto, a utjecat će i na Europu, glavno odredište i ruskog i ukrajinskog izvoza.

EU bi tako mogao očekivati oko 1,5 posto manji BDP dok bi u ostalim zapadnim zemljama gubitak mogao iznositi oko jedan posto.

Udjeli Rusije i Ukrajine u svjetskoj trgovini i proizvodnji relativno su mali, ali te su dvije zemlje važni dobavljači ključnih proizvoda, posebice sirovina za proizvodnju hrane i energenata.

Rusija spada među glavne dobavljače paladija i rodija, ključnih sirovina u proizvodnji katalitičkih konvertera za automobile, i u 2019. pokrivala je četvrtinu globalne uvozne potražnje za paladijem.

Smanjene isporuke žitarica i drugih prehrambenih proizvoda podići će pak cijene poljoprivrednih sirovina, što će negativno utjecati na opskrbu hranom u siromašnijim regijama.

Afrika i Bliski istok najranjivije su regije, jer više od polovine potreba za žitaricama pokrivaju uvozom iz Ukrajine i Rusije, ističe WTO, upozorivši da bi zbog smanjenih isporuka cijena pšenice u nekim zemljama podsaharske Afrike mogla porasti od 50 do 85 posto.

“Aktualna kriza vjerojatno će pojačati međunarodnu prehrambenu nesigurnost u razdoblju ionako rekordno visokih cijena hrane zbog pandemije covida-19 i drugih čimbenika”, upozorava WTO.

Na dulji rok rat bi mogao potaknuti podjelu globalnog gospodarstva na dva bloka, smatraju u WTO-u. Ekonomske sankcije mogle bi dovesti do raskidanja veza između velikih gospodarstava iz geopolitičkih razloga, radi postizanja višeg stupnja samodostatnosti u proizvodnji i trgovini.

Čak i ako se ne formiraju službeni blokovi, kompanije bi mogle odlučiti smanjiti rizik preusmjeravanjem lanaca opskrbe, objašnjavaju u WTO-u.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI