KAKAV PARADOKS! Zaštitnik Ustava krši Ustav, ali i druge zakone: Palić objasnio Milanovićeve poteze, a jedna stvar bi ga mogla jako koštati!

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Puno je polemika oko izbora i prijedloga kojeg je izrekao Zoran Milanović a to je da će za predsjednicu Ustvnog suda predložiti Zlatu Đurđević. Mnogi mu to osporavaju odnosno govore da to nije po proceduri i pravilima, odnosno da nije zakonito. Jedan od njih je i ustavni stručnjak Mato Palić.

“Ne, to nije niti po zakonu niti po Ustavu. Dakle, Zoran Milanović je jučer, kad je iz njegovog ureda u Sabor dostavljen prijedlog kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda Republike Hrvatske, prekršio Zakon o sudovima, a prekršio je i Ustav Republike Hrvatske, konkretno, odredbu članak 5. stavak 2, u kojem stoji da je svatko dužan držati se Ustava, prava i poštivati pravni poredak Republike Hrvatske… ne samo zakone i Ustav, nego i sve ostale pravne propise koji su na snazi u Republici Hrvatskoj”, rekao je gostujući na N1.

„Ako predsjednik ima dileme da bi neka odredba ili više odredbi tog zakona bile suprotne Ustavu RH, onda tu nije relevantno što on osobno o tome misli, dakle njegov subjektivni stav, nego kakav stav o tome ima jedino relevantno tijelo… a to je Ustavni sud Republike Hrvatske“, kaže Palić.

Smatra također da bi kako oporba može tražiti da se u Saboru glasa o kandidatkinji, no sve je a odluci predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. A prvi čovjek Sabora jučer je jasno poručio da mu ta ideja ne pada na pamet.

Palić kaže kako predsjednik sada treba Državnom sudbenom vijeću (DSV) javiti kako se ne slaže s predloženim kandidatima pa će DSV ponovno raspisati natječaj na koji bi se mogla javiti Đurđević. To pak ne znači da bi je Sabor potvrdio, ali to bi bio transparentan postupak.Ipak, izlaz iz ove situacije “nužna je direktna komunikacija predsjednika države i predsjednika Vlade”, zaključuje Palić.

Ističe također kako bi se ovakvim postupcima koje radi, predsjednik mogao dovesti u situaciju da uđe u povijest kao predsjednik države, “i to prvi, protiv kojega je u Saboru zbog kršenja zakona pokrenut postupak opoziva”, zaključuje ustavni stručnjak.

Palić o kolegici Đurđević  kaže struka o njoj ima izrazito dobro mišljenje, a upitan smatra li da će predsjednik zaista i poslati obavijest o neprihvaćanju kandidata DSV-u, tvrdi kako neće, a u tom slučaju trenutnom predsjedniku Đuri Sessi isteći će mandat, a onda će ga mijenjati zamjenik koji je određen godišnjim rasporedom poslova. “Može to tako trajati do daljnjega, zauvijek”, ističe Mate Palić.

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI