KAJTAZI SE OPRAVDAVA: ‘Nisam ja policija da otkrivam imena naoružanih’

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Saborski zastupnik romske i još jedanaest nacionalnih manjina Veljko Kajtazi komentirao je položaj Roma u Hrvatskoj.

Osvrnuo se i na svoju autobigrafsku knjigu “Snovi jednog Roma” koju je započeo rečenicom “Romi su uglavnom nevidljivi, biti Rom jako je teško, opstati kao Rom još je teže, a saznati više… sad je prilika.”

“Vjerujem da je to prva autobiografija jednog Roma što mi je drago. Mislim da je san svakog Roma da nije diskriminiran i da nema predrasuda prema Romima. Mislim da je to jako teško, jako je teško opstati kada postoji diskriminacija”, rekao je Kajtazi.

Komentirao je i najveće probleme s kojima se Romi u Hrvatskoj danas susreću.

“Romi su na ovim prostorima 700 godina. Romi su se asimilirali u većinsko stanovništvo, a većinsko stanvništvo ne zna ama baš ništa o Romima. Tu su predrasude da Romi ne žele raditi, da su lažjivci, da su prljavi, a to uopće nije točno. Romi su rođeni u recesiji i umiru s recesijom, ali opstaju svih ovih godina”, rekao je u Pressingu N1.



Naglasio je da je samo šest pripadnika romske nacionalne manjine zaposleno u poslovima javne uprave.

“Ako jednog neromskog djeteta nema u školi, onda su sve institucije na nogama, a kad jednog romskog djeteta nema u školi, kaže se da je to tradicija”, rekao je.

Osvrnuo se na probleme s oružjem u Međimurju.

Tvrdi kako je upozoravao o problemu s ilegalnim oružjem te da da “nije mogao odrađivati posao policije i dati imena” nego da je mogao samo skrenuti pažnju na problem.

“To je smiješno da ja dam imena ljudi. To znači da bih ja trebao nečiji posao odraditi? Mislim da MUP treba odraditi svoj dio posla i to prema svima i treba imati iste kriterije prema svima”, istaknuo je Kajtazi.

Tvrdi kako je tek ova Vlada koju podržava u Saboru, “zahvaljujući Plenkoviću”, krenula u rješavanje problema Roma.

Osvrnuo se i na zabranu pokliča “Za dom spremni”.

“Držim se i dalje svog stava. Nedavno sam čitao i Dobronića, drago mi je i zbog njegovih stavova. Moramo biti konkretni u zakonskim regulativama i ne vidim razlog zašto bi mi bili drugačiji nego zakon u Njemačkoj ili Austriji. Vidjet ćemo, razgovarat ćemo. Sve ćemo se dogovoriti. Još tri godine traje mandat”, kazao je Kajtazi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI