Kajin: Traženje veće autonomije je prodavanje magle. Istri prijeti kolaps zbog kriminala predvođenog IDS-om

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

SDP pod svaku cijenu želi Restart koaliciji priključiti i Istarski demokratski sabor (IDS) Borisa Miletića. Vječiti savez s “love-hate” odnosom između SDP-a i najdugovječnije regionalne stranke IDS-a traje godinama, a prošli tjedan Miletić je izjavio da nije postignut dogovor o zajedničkom izlasku na izbore.

Ipak, u utorak je predsjednik SDP-a Davor Bernardić na gostovanju kod Romana Bolkovića rekao da i dalje pregovaraju sa IDS-om oko mogućeg zajedničkog izlaska na izbore. Taj bi savez vrlo vjerojatno ojačao Restart koaliciju jer IDS redovito uzima veliki dio kolača u Istri i godinama žari i pali u svim institucija.

“Drago mi je što je SDP-u doista stalo do zajedničkog izlaska na izbore. Osnovni je cilj IDS-a da liberalno-lijeva i regionalna opcija osvoji što više mandata u Saboru i to je temelj naših razgovora s potencijalnim partnerima” za  Večernji je izjavio šef IDS-a Boris Miletić, uz napomenu da od 2. lipnja počinju teći ustavni rokovi za podnošenje izbornih lista. “IDS će odluku donijeti na vrijeme”, uvjerava Miletić.

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Erik Fabijanić, koji bi trebao biti prvi na SDP-ovoj listi u 8. izbornoj jedinici i koji sudjeluje u razgovorima s IDS-om, tvrdi da se još  razgovara i još su sve opcije na stolu, a sada je još samo na predsjednicima SDP-a i IDS-a Davoru Bernardiću i Miletiću da donesu konačnu odluku.

‘Nadam se da će DORH pokucati na istarska vrata’

Damir Kajin smatra da će se SDP i IDS “99% dogovoriti o suradnji”, a sve naziva trgovačkom koalicijom.



Napise o “većoj autonomiji Istre” koje navodno traži IDS, Kajin smatra prodavanjem magle.

“Umjesto te trgovačke koalicije, Istri treba neovisan DORH na kojeg neće utjecati Vlada. Nadam se da će DORH napokon pokucati na istarska vrata”, rekao je Kajin i dodao da je Istra devastirana zbog kriminala.

“Istra je danas na razini Istoka zemlje. Istok je nastradao u ratu, a Istra je nastradala zbog kriminala predvođenog IDS-om. Satiranjem Uljanika, padom turizma koji se očekuje u vrijednosti 50% pada zbog korona krize, Istri prijeti kolaps”, upozorio je Kajin.

Najveći kritičar IDS-a i istarskih mogula smatra da će IDS u dogovoru sa SDP-om dobiti oko 4 mandata, a otkrio je svoje planove za izbore.

“U trgovačkoj koaliciji IDS će dobiti vjerojatno 4 mandata na poklon. Problem je što osim SDP-a, IDS-a i HDZ-a, tamo mogu proći samo protestni glasovi. Bojim se da tih glasova ovog puta neće biti”, rekao je Kajin i zaključio da ako će ići na izbore, to će biti opcija sa Živim zidom i Ivanom Lovrinovićem.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI